Филип приема стволовите клетки добре

Момченцето в кома се завърна от Русия след трета трансплантация

Малкият Филип, изпаднал в будна ком, се завърна в България от Русия след трета трансплантация на стволови клетки, съобщи майка му Светла във фейсбук страницата „Да помогнем на Филипд да се събуди“. Целта е детето отново да отвори очи и комата веднъж за винаги да остане зад гърба на изстрадалото младо семейство.

Има две добри новини след консултацията с руските специалисти. Вътречерепното налягане има тенденция към намаляване, което отхвърля нуждата от поставяне на клапа, кояго да го регулира изкуствено, пише Светла. От друга страна ядрено-магнитният резонанс показва благоприятно влияние на стволовите клетки и стопиране на процеса на атрофия. Това е индикатор, че лечението е подходящо за Филип и лекарите са на прав път.

Родителите на момченцито изразяват благодарността си на всички пловдивчани, които с готовност продължават да им оказват морална подкрепа. Вярваме, че с Божията помощ и с професионалния опит на руските лекари ще изправим Филипчо на крака, споделят те.

Припомняме, че историята на малкото момченце трогна хиляди българи. Бебето се ражда принудително в седмия месец заради усложнения в бременността на майка му. Малкото момче тежи едва 900 грама. Два месеца лекарите се борят за здравето му и накрая го изписват здраво.

Малчуганът е в кома повече от година заради лекарска грешка. По-рано поставена задължителна ваксина срещу морбили го обрича на дълъг сън. След преждевременната манипулация мозъчната му дейност спира, но органите му продължават да действат нормално. Детето изпада в така наречената будна кома. Тогава започват мъките на майката и таткото.

Кампанията по събиране на средства за лечението на Филип предизвика нечувана съпричастност сред българите у нас и в чужбина. Нужната сума за всички процедури от 120 хиляди евро бе събрана за рекордните 14 дни. Родителите официално прекратиха събиране на пари на 20 декември, но въпреки това възрастни и деца продължават да дават своята лепта за каузата. Цялата събрана сума бе малко под 300 хиляди лева.