Екоактивисти към съветници: "Дайте ни шибаната дума!" (ВИДЕО + СНИМКИ)

Удар и люти спорове в залата заради строежа на Бунарджика

"Дайте ни шибаната дума!", крещяха в залата на общинския съвет екоактивисти. Скандал, нападки и почивка бе обявена заради подписката на гражданска инициатива за защита на природен парк Бунарджика, предаде репортер на Plovdivutre.bg.

Арх. Петя Владимирова от групата на протестиращите се опита да вземе думата като се обърна към съветничката Вихра Ерамян от групата на Дани Каназирева. Председателят на съвета Илко Николов обаче вече бе дал режим на гласуване. 23-ма съветници бяха “за”, 5 “против” и 5 “въздържали се”. Предложението на местната власт гласи, че 4 от исканията на природозащитниците не са в компетенциите на общинския съвет. Започва обаче проверка на приватизацията на ресторант ”Голям Бунарджик”. Докладът на комисията ще бъде готов до края на септември.

Гласуването тотално подразни екоактивистите. Настана лют спор в залата. Имаше нападки с част от охранителите. Екоактивист дори удари гард. "Ти ли ще ми посягаш", развика се охранителят. Мъжът бе изведен от залата, след минути се върна.

Илко Николов прекъсна заседанието. Ожесточен диалог се водеше между Петя Плачкова от екосдружението и съветникът Георги Колев.

Сесията бе възстановена. Илко Илиев предложи да се даде време за изказване на активистите. В разрез с правилника председателят на местния парламент прие. При гласуването на съветниците обаче 17 бяха "за", 17 "против" микрофонът да се отстъпи на природозащитниците. Те не получиха възможност да говорят от трибуната.