Хвърлиха Александър Македонски срещу паркинга под пеещите фонтани

Може да има стена от римско време, може да изплува и блато, коментират историци

Общинските съветници гласуваха предложението за теглене на заем за паркинг в Цар Симеоновата градина. С 28 гласа "за" и 13 "против" местният парламент одобри идеята за кредит от 3 млн. лв. Заемът е дългосрочен, а лихвата е 1.3%.

Никой не цели на всяка цена върху пеещите фонтани да се прави паркинг, коментира кметът Иван Тотев.

Според него 13-те предстоящи спектакъла в Дома на културата ще покажат в реално време необходимостта от съоръжението. Ще проведем допълнителни консултации. След време предложението може да се оттегли.

Паркингът под пеещите фонтани ще бъде за 170 коли. Ръководител на проекта е арх. Петко Прокопиев. Геоложките проучвания са показали, че на дълбочина от три метра, на която ще бъде строен гаражът, няма подпочвени води.

По време на дебатите в зала бившият градоначалник Славчо Атанасов изказа тезата, че под пеещите фонтани ще изскочат “останки от западната стена на Александър Македонски” и това ще забави изграждането на и без това ненужния паркинг. Възможно е археологията и да е от времето на Филип Македонски, но антична стена има, допълни съпартиецът на Атанасов Слави Георгиев.

По мой лични прогнози мястото е блатисто, трябва да чуем археолози, каза Тотев.

В региона има останки от крепостна стена,

заяви директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов.

"Там минава западния некропол на Филипопол. Находките са от римско време. Нямат общо с Александър Македонски". Според Кисьов значението на откритията ще зависи от това колко добре за запазени.

Безсмислица. Александър Македонски никога не е бил във Филипопол,

каза шефът на историческия музей Стефан Шивачев.

Според него стената на древен Филипопол е далеч на изток в началото на Цар Симеоновата градина. Историческите документи сочели, че през 13-14 век на това място са се стичали водите на Сахат тепе и Бунарджика. "Ако районът се разкопае, най-вероятно ще изскочи блато", каза Шивачев.