Медицински страсти превзеха Общински съвет

"Чистки" в Белодробна и ДКЦ IV разбуниха духовете в залата

Темата за Белодробна болница отново разбуни духовете в залата на Общински съвет. От трибуната зам.-кметът Розалин Петков отрече в лечебното заведение да има засечени нередности. Изказването му бе в отговор на зададени от червената съветничка Димитринка Вакрилова въпроси за натиск над служителите в лечебното заведение и преместване на оборудването.

Вакрилова контрира, че обявеното от зам.-кмета не отговаря на истината. Социалистката поиска от трибуната на местния парламент да се изкаже представителката на синдикат "Защита" Елена Енева. Предложението обаче не прието.

Извън залата обаче синдикалистката заяви, че новото отделение в УМБАЛ "Свети Георги" няма как да поеме цели фамилии от туберкулозно болни. Отговорите на Розалин Петков са бързи и необмислени. В Белодробна болница има лекари, съветвани от ръководителите им да напуснат. Това са хора със заеми и кредити, които плачат заради безизходицата, категорична бе Енева.

Инспекцията по труда е проверила случая и направила предписание натискът върху служителите да бъде прекратен. Заради него болницата са напуснали 30-40 души, а останалият персонал работи продължителни смени, което ощетява и пациентите.

При скорошна визита на областния управител Венцислав Каймаканов в болницата ръководството изрично забранило на персонала да се среща с него. Това принудило губернаторът да привика медиците при себе си, съобщи още синдикалистката.

В отговор кметът Иван Тотев заяви, че твърденията са несериозни. Темата е чувствителна и се проточва. Имаме пълното съдействие на здравното министерство и всички останали институции. Сега чакаме комисия, която да приеме новото отделение в УМБАЛ. Министерство на здравеопазването е подкрепило и финансирало проекта. 5 здравни министъра са го подкрепили. Ясно е, че това е правилната политика, ако имаше нещо нередно все някой щеше да го обяви, изтъкна Тотев.

Бурни страсти предизвика и извънредната точка за избор на д-р Иван Начев за нов управител на ДКЦ IV. От опозицията и управляващото мнозинство си хвърлиха взаимни обвинения в чистки, политически назначения, непрофесионализъм, лични интереси, партийни повели, внедряване на калинки... Най-активни в споровете и дискусиите се проявиха Дани Каназирева ("Обединение за Пловдив"), Слави Георгиев (НИЕ), Гошо Къчков (ГЕРБ) и Ангел Иванов (БСП). За да прекрати излезлите от контрол пререкания Каназирева предложи процедура за прекратяване на дебатите. Тя бе приета от старейшините.

Преди да бъде избран на поста обаче д-р Начев бе привикан на трибуната. Той се представи и бе препитан от д-р Лилия Учкунова. Д-р Начев посочи, че е 47-годишен и е завършил медицина в Пловдив през 93 година, след което е практикувал като хирург. Имам управленски опит и съм запознат с добрите финансови показатели на ДКЦ IV. Смятам, че може допълнително да се увеличат печалбите като се използват някои финансови резерви, изтъкна още медикът.

В крайна сметка назначението му бе прието с 28 гласа "за", 6 гласа "против" и 7 "въздържал се".