Задължително гледайте! 10-те най-добри филма за 2013

Животът

12-01-2014, 12:51

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Индийци отварят евтино кино в София

Честит празник, българско кино!

Иновация! Отиваш на кино... лягаш в меко легло

Независимият "Само Бог прощава" на Киномания

„Великият майстор“ и „Полунощни деца“ днес на Киномания Пловдив

Джулия Робъртс мисли да се отказва от киното?

Вижте пълната програма на Киномания

Киномания започва!

"Двореца" в Балчик с много културни събития през 2014-та

Филм за работата на планинските водачи прожектират в Казиното

Обир като на филм - с пистолет, но детски

Българка с номинация за британска филмова награда

Калин Врачански отказа участие във филм

Филм за зомбита стресна полицаи

Филмите в кината през 2014-та

Огромен интерес на премиерата на филм за Цар Симеон

Филмът "Симеон – от расото до короната" - с премиера днес

Кралство Бутан стъпва в Казанлък с филмa на Илиян Дончев

Апостол Карамитев - Любимец не само в киното

Джак Никълсън се оттегля от киното?

Адел влиза в киното

Най-добрият актьор изморен от киното

Вежди на изпроводяк: Върнахме интереса към киното, не към чалгата

Плачете момичета, Лео ди Каприо се оттегля от киното

Несебър възроди Общинския театър и киното в града

Нощи на киното в Студио 5!

Най-добрите филми за 2013 - не са за изпускане

Вижте кои са!

И тази година отмина с много нови филми. Сред тях, разбира се, има и изключително добри попадения. Вярно е, че "да отсеем семената от плявата" всяка година става по-трудно, тъй като количеството на (уви, не качеството!) филмите се увеличава значително. Тази класация представя 10-те от най!-добрите филми за годината, в които актьорското майсторство, режисьорските решения и сценарият са на изключително ниво.

1. Преди полунощ (Before Midnight)


Девет години след „Преди залез”, високо оцененото продължение на филма „Преди изгрев”,  режисьорът Ричард Линклейтър отново работи в екип с Итън Хоук и Жюли Делпи в „Преди полунощ”. Третата част от поредицата представя техните герои като двойка, която отглежда своите дъщери близначки. Джеси (Хоук) се опитва да поддържа отношения с тийнейджъра Ханк, негов син от първия му брак. Но връзката им е обтегната, въпреки че Ханк е прекарал цялото лято с баща си и семейството му. Междувременно Селин (Делпи) трябва да вземе трудно решение за своята кариера.

2. Земята: Ново начало (After Earth)


 След принудително приземяване тийнейджъра Китай Рейдж (Джейдън Смит) и легендарния му баща Сайфър (Уил Смит) се озовават на Земята, хиляда години след катастрофалните събития, принудили човечеството да я напусне.Сайфър е смъртоносно ранен и Китай сам трябва да тръгне на опасно пътешествие в търсене на помощ, справяйки се с непроходимия терен, еволюиралите животински видове, властващи на планетата, и безпощадното извънземно същество, избягало при катастрофата. Баща и син трябва да се научат да работят заедно и да се доверяват един на друг, ако искат да се върнат у дома.

3. Европа (Europa Report)


Продукцията е научнофантастично приключение, което проследява човешка мисия до четвъртата луна на Юпитер, Европа, за която се смята, че е единственото място в нашата соларна система на което може да съществува извънземен живот. Когато получени проби от Европа доказват, че под ледената й покривка има океан с едноклетъчни организми международен екип от шестима астронавти e изпратен на частно финансирана мисия до луната с две основни цели – да потвърдят получената информация от пробите и да разучат и опознаят революционните научни открития, които се крият в океана. Но дългото и амбициозно пътуване поставя на изпитание всеки един от учените-астронавти и не всичко протича според първоначалния план.

4. Съветникът (The Counselor)


Легендарният режисьор Ридли Скот и отличеният с Пулицър автор Кормак Макарти (Няма място за старите кучета) обединяват сили в трилър, който разкрива с характерно остроумие и черен хумор как еднократният флирт на уважаван адвокат с незаконния бизнес излиза от контрол и се превръща в кошмар. Изпълнен с духовитост, насилие и патос, СЪВЕТНИКЪТ е предупредителна история за хора, които се забъркват в нещо, което не трябва.


5. Най-добрата оферта (La migliore offerta)


В деня, в който ексцентричният колекционер на картини Върджил Олдман навършва 63 години, му телефонира млада жена - Клер, която го моли за съдействие при оценката и продажбата на семейни произведения на изкуството.  И понеже тя не се явява на срещата, Върджил решава да се оттегли от ангажимента. До този момент Олдман не е изпитвал близост към друго човешко същество, дори и към единствения си приятел Робърт, талантлив реставратор на механични устройства от различни епохи. Робърт обнадеждава Върджил да спечели сърцето на Клер. Запленен от тази интригуваща игра, колекционерът се отдава на страстта, преобразяваща монотонното му съществуване завинаги.

6. Син жасмин (Blue Jasmine)


 Уди Алън е режисьора на тази драма, с участието на Кейт Бланшет и Алек Болдуин, чиито сюжет разказва историята на Жасмин - жена на средна възраст от Ню Йорк Сити, която се радва на добър живот благодарение на брака си с инвестиционния банкер Хал. Но след серия от злополучни събития нещата в ежедневието й се променят и Жасмин е принудена да се премести при сестра си Джиднжър, която живее в Сан Франциско. Заради незаконните си сделки Хал е отведен в затвора, а Жасмин трябва да води съвсем различен живот в Калифорния. Ситуацията е усложнена и от това, че сестра й Джинджър се различава напълно от нея и, че двете ще трябва да делят един и същ малък апартамент. Свикнала с живота сред висшето общество на Ню Йорк и изправена преди силна депресия елегантната Жасмин ще трябва да се приспособи към едно далеч по-скромно и обикновено съществуване. Но това се оказва само началото на нейния нов и далеч по-вълнуващ живот.

7. Капитан Филипс (Captain Phillips)


Режисьорът Пол Грийнграс предлага едно завладяващо разследване на случая с отвлечения през 2009 г американски товарен кораб Мерск Алабама от сомалийски пирати. В специфичния си стил, той поднася едновременно напрегнат трилър и сложна картина на безбройните последствия от глобализацията. Когато пиратите нападат невъоръжения товарен кораб, между командващият офицер на Алабама, капитан Ричард Филипс (Том Ханкс) е лидерът на сомалийските пирати Мусе (Баркад Абди) започва непримирим сблъсък. В последвалото безизходно положение, на 250 км от Сомалийския бряг, и двамата ще се окажат в ръцете на сили, извън техния контрол.

8. С пълна газ (Rush)


 Действието на спортния филм “С пълна газ” е ситуирано през 70-те години – златните години на “Формула 1”. Вдъхновен от истински събития филма разказва за спортното съревнование между привлекателния английски състезател и плейбой Джеймс Хънт и неговия методичен опонент Ники Лауда. Историята се фокусира върху техните напълно различни стилове на и извън състезателната писта, любовните им животи и изключително силната и за двамата 1976-та година в която те рискуват всичко за да се сдобият с най-високото отличие – световната титла. В ролите на Хънт и Лауда се превъплъщават съответно Крис Хемсуърт и Даниел Брюл.

9. Джанго без окови (Django Unchained)


Историята в ДЖАНГО БЕЗ ОКОВИ ни отвежда в северноамериканския юг две години преди Гражданската война и ни запознава с роб (в изпълнение на носителя на Оскар Джейми Фокс), когото съдбата среща с немския ловец на глави д-р Кинг Шулц (отличения с Оскар Кристоф Валц). Шулц е по следите на братята Бритъл и само Джанго може да го отведе до тях. Шулц придобива Джанго с обещанието да го освободи след залавянето на братята – живи или мъртви.Успехът на тази задача кара Шулц да даде свободата на Джанго, но двамата решават да останат заедно. Шулц започва да издирва най-закоравелите престъпници с помощта на Джанго. Докато придобива все повече смъртоносни умения, Джанго остава верен на една цел: да намери и спаси Брумхилда (Кери Уошингтън) – съпругата, която е попаднала в ръцете на робовладелци преди дълго време.В крайна сметка Джанго и Шулц стигат до Калвин Канди (номинирания за Оскар Леонардо ди Каприо), който е собственик на печално известната плантация Кандиленд. Джанго и Шулц се вмъкват под фалшив претекст, но събуждат подозрението на Стивън (номинирания за Оскар Самюел Л. Джаксън), който е верния домашен роб на Канди. Около двойката ловци на глави започва да се затяга смъртоносен обръч. Цената на бягството е избор между независимост и солидарност, между саможертва и оцеляване...

10. Гравитация (Gravity)


Д-р Райън Стоун (Бълок) е брилянтен медицински инженер на първата си мисия под командването на ветерана астронавт Мат Ковалски (Клуни). Въпреки че мисията е рутинна, се случва злополука. Совалката е унищожена, а Стоун и Ковалски остават съвсем сами да се носят из космическия мрак. Оглушителна тишина им подсказва, че са загубили всякаква връзка със Земята, както и шансовете за спасение. Страхът прераства в паника с всяка глътка въздух, която изяжда малкото им останал кислород. Може би ще намерят начин да се върнат у дома след като продължат още по-далеч в космоса.