Записваме първолаците онлайн

Животът

13-01-2014, 08:52

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шест признака, че детето ви е гений

Спъват IT гений, защото учи вкъщи

Ученици от Банско с нови успехи

Осигуряват работа след обучение

Ученик спаси 2000 деца от камикадзе

Мария Габриел отличи с пътуване до Брюксел ученици от Пиринско

Урок по любов

Кандидат студенти на изпит посред зима

Стресът и първокласниците - как да помогнем

1344 първокласници на училище с “Берое”

Ужас: Едва 40% от първокласниците са българчета

Първокласници от Разлог сътвориха собствени книги

6091 първолаци влизат в клас в пловдивско

65 първолаци зад решетките в Бургас

Светлоотразители за първолаците

Родители подадоха 3000 молби за помощи за първолаци

Учебник за секс вбеси родителите на първолаци

И първолаците влизат в компютъра

Първолаци от Разлог си подариха коледни емоции с „Весела математика”

Записването на първолаци започна

Свършват местата за първолаци в елитните школа

МОН отне отличие по информатика на 15-годишно момче

Започнаха опашките за първи клас

В Бургас уеднаквяват критериите за прием в първи клас

За силата на парите още от първи клас

Баща и син рамо до рамо в първи клас

Баба тръгна в първи клас

Ориентират децата към кариера още от първи клас

Какво е да те учат на секс в училище? (снимки 16+)

Бой за училище на Йордановден

Борец е №1 на Спортното училище за 2013 г.

Децата на богатите се справят по-добре в училище

Цветан Цветанов дари 10 компютра на училището в гърменското село Дебрен

Учителят: Ще умра с чувството, че съм най-щастливият човек на земята

Учителите от Автото: Ние работим със социално слаби ученици и се справяме много добре

Значение на името според учителя Дънов

Учителка мята гюбеци заедно с учениците си на парти (видео)

Децата на учителите влизат с предимство в забавачниците

Учителка дари 6 млн. долара на градчето си

Уроци срещу насилието в училищата

Обсъдиха интеграцията на ромите в училищата и детските градини в Благоевград

Еко класна стая на обиколка из варненските училища

Всяка година записването за първи клас става арена за истински битки между родителите

Майки и татковци се редят от ранни зори и дори спят пред най-желаните училища, за да подадат документи първи. Тази година битката се измести още по-рано, пише "Стандарт" - първите школа отвориха врати за кандидат-първолаци веднага след Нова година.

Столични училища започнаха да отговарят на родителската истерия за записване в първи клас, като приемат документи онлайн. Първото школо, което ще тества подобна система, е 31-во СУЧЕМ, известно още като "Бастилията". Още от следващата седмица то ще даде възможност на родителите да подават заявления през нета и така да си спестят висенето на километрични опашки и късането на нерви.

"Мисля, че сме първите в София, които го правят. Ще използваме онлайн формата да проведем и някои проучвания, които са важни за нас - например защо родителите са ни предпочели", разказа директорът Надежда Николчева. В анкетата ще има и въпрос какви препоръки биха дали към училището, ако вече имат по-големи деца, които учат в него. При кандидатстването родителите ще могат да пращат сканирани исканите документи и да занесат оригиналите едва на финала, когато записват детето окончателно. Училището най-вероятно ще промени и някои от критериите си за прием, като увеличи броя на точките за родители, които работят в района на школото. Идея за онлайн приемане на документи, поне пилотно в някои райони, имаше и в столичната община. За целта обаче трябва да има общи критерии за всички училища. В момента школата сами решават с какви изисквания да приемат и откога да се подават заявленията.

Именно ранните дати, на които две столични училища изтеглиха приема на първолаци тази година, предизвикаха истерия и в останалите школа. 51-во СОУ започна да приема документи още от 3 януари, а 119-о - от 6-и, заради засиления родителски интерес. "Ние ще започнем кампанията чак от април, но въпреки това още на Богоявление и при нас имаше опашки от родители, които бързат да не изпуснат началната дата", разказа Весела Палдъмова, директор на 134-о СОУ, известно още като "еврейското". Родителите прегрели и телефоните да питат кога школото започва да записва първолаци. 134-о е едно от най-търсените училища, всяка година по няколко деца се борят за място в него. В началото обаче се приемат по право всички деца от еврейски произход, защото това е единственото школо, в което се учи иврит. Бъдещите първолаци се явяват на интервю. За да бъде проведено то обаче, всяка година Районният инспекторат по образованието трябва да даде одобрение. Затова и датата е изтеглена по-късно. Миналата година броят на учениците в 134-о бе намален от 28 на 26 деца в паралелка. "Тази година отново сме поискали да приемаме по 28 първолаци, но все още не знаем какъв ще бъде отговорът", каза Палдъмова.

Родители са нагнетили телефоните и в други школа, за да не изпуснат началните дати за прием. Повечето от тях обаче започват приемане на документи от февруари или април. Една от причините за огромните опашки и спането пред училищата е и това, че входящите номера играят роля при класирането, когато всички други критерии са изчерпани. Въпреки това много голяма рядкост е да се стигне до класиране по входящ номер в най-търсените школа, разказват директори.

Седмица след старта 3-ма се борят за място

Седмица след старта на кампанията за прием на документи в 119-о СОУ вече има по две деца за място, похвали се директорът Диян Стаматов. До момента заявления са подали 250 родители за общо 132 места. В това школо подаването на молби през януари носи повече точки, отколкото през следващите месеци. За първи път от тази година то пуска и паралелки с испански и руски език освен с традиционния английски. Досега обаче за руски са подадени само 5 молби, а за испански - 10. "Ако желаещите да ги учат се окажат недостатъчно, ще се откажем и ще направим класове само с английски", поясни Стаматов.

В 51-во СОУ "Елисавета Багряна" пък чакащите са вече приблизително по трима за място, каза директорът Асен Александров. "Още на първия ден - 3 януари, бяха подадени 110 молби, след това опашките намаляха. Мисля, че оттук нататък бройката няма да се увеличи с много, вече по-голямата част от хората са подали заявления", прогнозира Александров.

Под тепетата приемат още от октомври

Девет месеца преди началото на новата учебна година местата за първолаци в елитните пловдивски школа са на привършване. Родители с амбиции напират малчуганите им да учат в най-добрите училища, затова вече масово подават заявления за първи клас, макар децата им да са още в детските градини. От друга страна, самите школа са започнали кампанията по набиране на ученици за бъдещите първи класове. Подаването на заявления в ОУ "Антим I" тече от октомври миналата година и вече има подадени 66 молби от родители. Те са достатъчни да запълнят трите класа, които ще се обучават в първи клас от 15 септември. Вече е насрочена и първата родителска среща, която ще се проведе в началото на февруари. В ОУ "Христо Ботев" вече спира приемът на молби, тъй като има подадени 123, което е достатъчно да се запълнят петте класа. Рекорден брой молби има подадени за ОУ "Райна Княгиня" - 170, което е повече от капацитета на школото. В другото елитно школо под тепетата - "Княз Александър I", приемът започна преди дни и вече има подадени десетки молби. От 1 март ще се приемат документи в "Алеко Константинов", където обикновено има три паралелки първолаци. Приемът на заявления за "Патриарх Евтимий" стартира на 25 февруари.

Опашки за паралелки с китайски

Първолаците в 18-о СОУ за първи път ще имат възможност да изучават китайски като втори език. Школото, което единствено преподава източни езици, въвежда от тази година паралелка, в която ще се учат английски и китайски. Досега вторият език започваше да се учи едва в седми клас.

"Китайски се учи и в други училища, но само като избираем", поясни директорката на 18-о СОУ Вили Стойчева. Децата ще учат по международно утвърдени учебници на китайския институт "Ханбан", по който езика учат чужденци от всички държави. Освен него първолаци ще се приемат в паралелки с английски, немски, френски, японски и корейски. Преди класирането родителите се явяват на мотивационно интервю. На него те могат да дойдат сами или с децата си, както преценят, поясни Стойчева. "Искаме да разберем защо са предпочели нашето училище. Има родители, които въобще не знаят за какво става дума, не са погледнали дори сайта ни", уточни директорката. 18-о СОУ е ограничило и приема за деца от квартала до най-близките райони. Критерият местоживеене въобще не се отнася до класовете с китайски, японски, корейски. "Не мога да превърна китайския в квартален език", поясни Стойчева. Този език от тази година се въвежда факултативно и в 51-во СОУ.

Записват от юни за занималня

Родителите на бъдещите първолаци в някои училища трябва още от юни месец да подадат заявление за занималня. Такава е практиката например в 119-о СОУ. Това става още на първата родителска среща, поясниха от училището.
От тази година ще влезе в сила и целодневното обучение за децата от пети клас, като идеята е постепенно да се стигне до седми. То обаче не е задължително и директорите не очакват за него да се запишат много деца. "Дори и в четвърти клас успяхме да сформираме само една група за целодневно обучение. В пети не вярваме да има желаещи", казаха директори на столични училища. Именно затова не се очаква тази година занималнята да свие паралелките за прием в първи клас, както ставаше през миналата година. Тогава училища специално преграждаха стаи и приспособяваха допълнителни помещения, за да поберат хлапетата.

Трикове с адреса за повече точки

Някои от школата, при които местоживеенето играе роля за крайното класиране, въвеждат ограничения за това откога трябва да бъде регистрацията на семейството на дадения адрес. Ако тя е отпреди Нова година, носи повече точки. Ако е направена след това, бонусът намалява. Причината е, че много родители се регистрират при познати и роднини в района, за да имат предимство при класирането на първокласника в желаното училище. "Родителите сами са "залавяли" такива хора и ни сигнализират, че има нарушения", каза училищен директор. Тъй като обаче има семейства, които действително сменят адресите или купуват апартаменти в района след Нова година, хората с по-нова регистрация не се дисквалифицират напълно. Сред критериите, които повечето школа задават, обикновено са брат или сестра в същото училище, месторабота на родителите наблизо. Някои, като 119-о, дават бонуси и за родители, които се трудят в общината или са педагози. В 51-во СОУ точки носи фактът, че родител е учил в същото школо навремето. Други дават предимство на деца със специални образователни потребности.

Битката е за 20 най-желани

Битката на родителите в София за записване в първи клас е само за около 20 най-желани училища, разказват директори. Всички останали квартални школа приемат документи напълно нормално, без денонощни опашки и истерии.
Сред най-желаните училища е и 107-о ОУ "Хан Крум", което е филиал на НПМГ и подготвя отлични математици. За него всяка година се извиват огромни опашки от чакащи. Критериите за прием обаче ще бъдат качени на сайта на школото едва след първи март. В момента няма публичен рейтинг на училищата, от който родителите да се ръководят при записване на децата, затова повечето от тях избират школо на базата на съвети от близки, познати и в мрежата. Ако за рейтинг могат да се приемат резултатите от изпитите след 4-и клас, миналата година в първата десетка бяха предимно частни училища, а 134-о СОУ бе начело сред общинските и на второ място в общата класация.