Продължителното седене - риск от преждевременна смърт

За жените, които прекарват в седнало положение над 11 часа дневно, рискът от преждевременна смърт по каквато и да е здравословна причина е с 12 процента по-висок.

Жените на средна възраст, които прекарват близо половин ден в седнало положение, са изложени на повишен риск от инфаркт, независимо от физическата им активност през останалото време.
Това пише в. "Сънди експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Авторите му от Корнелския университет предупреждават също, че опасността от развитието на рак се увеличава с една пета за жените, които прекарват дълго време седнали.
Изследването е едно от най-мащабните по рода си и е обхванало 93 хил. жени след менопауза. Специалистите са установили, че за жените, които прекарват в седнало положение над 11 часа дневно, рискът от преждевременна смърт по каквато и да е здравословна причина е с 12 процента по-висок, отколкото за тези, които не се заседяват повече от четири часа.
Продължителното заседяване е свързано с 27 процента по-висок риск от смърт от коронарни болести на сърцето, заплахата от развитието на рак е с 21 процента по-висока, а тази от сърдечносъдови болести - с 13 процента по-висока.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен