Сутрешни лъжи

Облъчват като Кашпировски овцете, карайки ги да забравят как са стригали преди само няколко години

Вчера сутринта работещият българин имаше нещастието да започне трудовата си седмица залят с червената пропаганда, струеща от ефирите на уж най-гледаните четири национални телевизии. В БНТ грачеше Пирински, в ефира на БТВ фалцет в защита на лидера извиваше Янаки Стоилов, при Ани и Виктор в "Нова" бе Корнелия, а в маргиналната вече ТВ7 бяха поканили Явор Гечев.
Естествено, общото между тях бе хоровото заклеймяване на президента Първанов, очертал вчера при Кеворк демаркационната линия между истинските предатели и фалшивите проповедници, кълнещи се в червената идея, но не пред своите избиратели, а в студията на запознати с опорните точки водещи. А залпът на президента бе безпощаден: „Къде е Белене?“ ; „Защо не е махнат плоският данък?“ По силата на кое право или коалиционно споразумение ДПС, получило 350 хиляди гласа на българска територия, взе цялата власт и развъртя такава партийна метла, непозната от дните на геноцид и мракобесна диктатура след 9 септември.
Всъщност, сегашната ситуация по места, данни за които вчера изнесе народният представител Цвета Караянчева, много прилича на комунистическите гонения в първите месеци през 44-та. Управление, наложено с огън, меч и външна помощ.
69 години след кървавия 1 февруари вместо да сведем глава и да отдадем почит пред паметта на загиналите, сме принудени да гледаме наглата физиономия на Станишев, чествал някъде си подвизите на не знам си кой шумкарски отред. И то в момент, в който не са увяхнали още цветята поднесени пред мемориала на изтребените от червения ботуш.
Коалиционният партньор на БСП и де факто управляващ ДПС, пък реши да събере целия си елит – от Доган до Пеевски на уикенд сбирка във Велинград. От нея стана ясно, че Движението има за цел за пореден път да натрие носа на преклонената глава, дето сабя не я сече. Даде се ясна заяква за изразителен резултат на предстоящите избори, съчетан с явна и ключова подкрепа за инженерните политически проекти, създадени да разсеят гласове от десницата и същевременно да изпълняват до болка познатата функция на патерица в следващо управление.
Доган поне не лъже, той и не очаква разумните да му се вържат на въдицата. Използва дадените му по споразумение преди 25 години крепостни селяни, възлизащи на неколкостотин хиляди души в смесените райони. Впрочем, анклавът бе на път да бъде разрушен, ако ГЕРБ имаха възможност да реализират още един мандат. Именно те бяха единствените опълчили се на Сокола в подвластните му вилаети. За съжаление мисията се оказа на този етап невъзможна.
Хората на ДПС са ясни, но къде останаха интересите на онези 300 или 400 хиляди българи, извън твърдото ядро на БСП, които гласуваха за социалистите?
Получиха ли по-ниски сметки за ток и парно, назначиха ли ги на работа в „Белене“, понижиха ли данъците им?
Три пъти „не“! Явно червените са някакви магьосници. Облъчват като Кашпировски овцете, карайки ги да забравят как са стригали преди само няколко години.
Или просто както гласи един западен анекдот: социалистите толкова обичат бедните, че всеки път като дойдат на власт ги увеличават прогресивно!