Зимните олимпийски игри в Сочи са факт!

Знаменосец на България бе скиорката Мария Киркова, която предвождаше 18 български състезатели

Започна церемонията по откриването на 22-те Зимни олимпийски игри в Сочи. Очаква се невиждан досега грандиозен спектакъл, който вероятно ще продължи два часа и половина.

Олимпийският химн ще бъде изпълнен от оперната певица Анна Нетребко. В края на церемонията президентът на Русия Владимир Путин ще обяви Игрите за открити, както е по правилата на МОК. Шоуто се провежда на стадион "Фишт", който е с капацитет 40 хиляди зрители, а изграждането му струваше 780 милиона долара на Русия. Покривът му може да променя цвета си. На север от стадиона зрителите виждат планината Красная поляна, а на юг Черно море.

Оперната певица Анна Нетребко ще изпълни олимпийския химн. В шоуто ще участва и прима балерината на Маринския театър Уляна Лопаткина. По време на церемонията ще се проведе Парадът на нациите, а приветствено послание ще произнесе президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Официален старт на Олимпиадата ще даде президентът на Русия Владимир Путин.

18:40ч Започна парадът на нациите, който е част от официалната церемония по откриването на Олимпийските игри в Сочи. Държавите бяха подредени по азбучен ред. Изключение направи Гърция, защото страната е домакин на първите Олимпийски игри. Парадът ще завърши с Русия, като домакин на Олимпиадата. Българските представители на Олимпийските игри в Сочи също участваха в Парада на нациите, който е част от официалната церемония по откриването на Олимпиадата.

Знаменосец на България бе скиорката Мария Киркова, която предвождаше 18 български състезатели. Българите бяха облечени в екипи с цветовете на националния ни флаг.

Последното събитие от откриващата церемония е пристигането на олимпийския огън. Когато огънят пламне, Олимпиадата официално започва. Той ще гори през цялото време на Игрите и ще бъде загасен на закриването на 23 февруари.

Следете олимпиадата на Sportonline.bg