До лятото ясен изпълнителят на кръговото на „Трапезица”

Пренасочват трафика по „Стефан Стамболов” след старта на проекта

До три седмици Община Бургас ще обяви процедура за избор на изпълнител за преобразуването на кръстовище „Трапезица” в кръгово.
„Реално е да говорим, че през септември ще започне изпълнението на този обект. Там ще са две пасарелки. Предложили сме те да се пресичат и да обхванат четирите посоки. Ще се пресичат над кръговото и всеки ще тръгва в посоката на където отива. Може да се получи нещо интересно и от архитектурна гледна точка, а отдолу ще е кръговото движение”, каза за Радио „Фокус” заместник – кметът Костадин Марков.
Кръстовище „Трапезица” е невралгична точка в Бургас по отношение на пътната инфраструктура. В пиковите часове потокът от коли е непрекъснат, а през лятото и с транзитния трафик се образуват задръствания. Създават се и предпоставки за инциденти. Костадин Марков допълни, че практиката показва, че кръстовищата с кръгово движение имат по-голяма пропускливост, а от друга страна се намалява и скоростта.
„Най-добрият вариант за нас беше това да се случи след като имаме изграден пътен възел над товарна гара, след като имаме разширена улица „Крайезерна”. Въпреки че, строейки го в не натоварения период, ще ни трябват градски обходни маршрути. Много ще е трудно. Цялото движение ще влезе по ул. „Стефан Стамболов”. Ще натоварим съответно кръстовището при университета и куп други кръстовища, но нямам как да се случи по друг начин. Не може да построим нов път, байпас на кръстовище „Трапезица”, посочи Марков.
Той добави, че изграждането на пробива на ул. „Струга” се извършва в срок и няма закъснения. Този нов пътен участък ще изведе движението от к- с „Славейков” директно на „Трапезица” без автомобилите да преминават по друго натоварено кръстовище – това на МБАЛ. Продължават и дейностите по изграждането на пътен възел „Запад” над товарна ж.п. гара. До момента за изграждането му са усвоени около 4 милиона лева. Обектът е голям, а стойността му е над 20 милиона, припомни Марков. Чака се следващото финансиране от правителството, за да може дейностите да започнат на по-бързи обороти. Този надлез ще изведе транзитния трафик от града, по ул. „Крайезерна”, която също ще бъде разширена до пътен възел „Юг”, от където минава пътя за Южното Черноморие.