Световноизвестен професор показа уникална оперативна методика в Бургас

Методът лапароскопска сакроколпопексия бе демонстриран за пръв път у нас

Уникална хирургична операция бе извършена за първи път в България, в бургаската МБАЛ „Дева Мария” днес. Методът лапароскопска сакроколпопексия бе демонстриран от френския проф. Бруно Девал, в асистенция с колегата му от Словения, д-р Сашо Костовски. И двамата са тук за участие в специален уъркшоп.
Световно признатият Бруно Девал – специалист в урогинекологията и радикалната лапароскопия, идва за първи път в България. Професорът е член на Международната асоциация по урогинекология и тазова перинатология. Споменатият метод е прилаган от него рутинно в парижката болница „Жофроа Сент – Илер”. Д-р Сашо Костовски, е специалист по урогинекология и онкогинекология, македонец по произход, към момента работи в Университетска болница в Любляна.
Проф. Девал извърши днес три последователни лапароскопски операции на жени пред свои колеги лекари от страната. За втората и третата операция д-р Г. Хубчев му асистира лично. Пациентките имат изсипване на влагалището след направена хистеректомия. Те са на възраст от 58г. до 62г. от градовете Бургас, Синеморец, и Русе. От думите на френския специалист стана ясно, че това е често срещано усложнение при жените след оперативно отстраняване на матката. В световен мащаб миниинвазивното лечение свежда риска до минимум за пациента, акцентира още той.
Сред предимствата на интервенцията е, че възстановителният период е значително по-кратък и максимум до втория ден пациетът се връща към нормалния си ежедневен ритъм. "При класическата отворена операция има големи раневи повърхности, със съмнителен успех (до 50%), както и с дълъг възстановителен период от около двадесет дни", каза урогинекологът
от болница „Дева Мария”- д-р Хубчев. "Бъдещето е в лапароскопската сакроколпопексия", добави още той.
Проф. Девал е и член на Американската урогинекологична асоциация, като този уъркшоп ще бъде докладван от него там. Това отваря вратите на лекари от МБАЛ „Дева Мария” за специализация в САЩ.