Последната игра на Стивън беше фатална

12-годишният Стивън от Русе остана сам вкъщи и довърши фатално последната си детска игра

Докато родителите му са на гости миналата събота вечер, а истинският му баща припечелва от гурбет като шофьор в Англия, момчето потресе приятели във фейсбук с внезапното си решение да скочи от шестия етаж на апартамента в бл. "Ангел войвода".

Въпреки телефонните обаждания на шокираните деца ученикът от пети "б" клас в близкото ОУ "Васил Априлов" захвърля след 22 часа мобилния си телефон през балкона. Когато чува, че родителите му се прибират и хлопват входната врата, излиза на балкона и слага

зловещ край

на непростимо рано прекратения си живот.

Във вторник момчето беше погребано от опечаленото семейство и техни близки в гробищен парк "Чародейка". Край ковчега му беше и спешно завърналият се от чужбина негов баща Славчо, а майка му Илка постави в гроба любимия скейтборд на детето. На лобното място зад блока измитата локва кръв беше покрита с 4 бели рози.

Веднага след смъртта на Стивън националният трибагреник в двора на училището беше свален наполовина, а във вторник некрологът на петокласника посрещаше съучениците му на входната врата. За да не се травмират повече децата, у дома на Стивън с венец от името на всички в школото занесоха само директорката му Гергана Григорова, психолозите Деспина Василева и Елена Костадинова. Цветя носеха и родители на съучениците му.

"Цял ден бяхме заедно в събота, играхме си до 19 ч и Стив се радваше на новото си колело, не изглеждаше разстроен", разказа негов приятел. Същата вечер родителите на момчето са поканени на гости у семейството на най-добрия приятел на сина им. Стивън също трябва да отиде, но той упорито отказва да тръгне с родителите си и се усамотява пред компютъра вкъщи.

Във фейсбук групата с приятелите му започва чат, в който момчето разпраща до всички вечерта своето

решение да скочи

от шестия етаж. Децата приемат думите му като опит да се прави на интересен. Десетина участници в чата дори му звънят на мобилния телефон да не прави глупости. Малчуганът се обажда на приятеля си Дани, който е седмокласник в същото училище. Стивън го стряска, че ще се самоубие, и разговорът е дочут от родителите му, разказаха хора от квартала.

Дани обяснява какво му е казал Стивън и майка му и баща му скокват от масата. Докато се приберат вкъщи, синът им се обажда на сестра си Мелиса, за да каже, че много я обича.

В 22:05 часа написва последното си съобщение във фейсбук да не го търсят на мобилния му телефон, защото вече го е изхвърлил през балкона, и след броени минути полита надолу. Уви, той изпълнява заканата си.

Линейката пристига веднага след получения сигнал в 22:22 часа на тел. 112 за паднало дете зад блока. Медицинският екип откарва още живото момче в местната болница. Въпреки усилията на лекарите да го спасят Стивън не излиза от кома и издъхва след полунощ.

На другия ден майка му се обажда на класната му ръководителка за сполетялото ги нещастие.

До вечерта кварталът пламва от версии за самоубийството на детето, а в понеделник от сутринта най-обсъждана, включително и в училището, е плъзналата вест за

несподелената любов

на Стивън. Версията, че той е бил предизвикан да се самоубие от четвъртокласничка в школото с изпратения му SMS: "Ти не си уверен в любовта си, докажи ми, че ме обичаш, като скочиш от шестия етаж", се изяснява от започналото разследване.

От полицията са иззели мобилния телефон на детето, но отказват какъвто и да е коментар заради възрастта му.

"Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство по чл. 122, ал. 1 от Наказателния кодекс", уточниха от окръжната прокуратура.

Още в понеделник психолози отиват при нароченото момиче, което не идва на училище.
То отрича да е писало подобно съобщение на Стивън, включително и да му е изпращало по-рано в събота друг SMS. Според мълвата той гласял: "Ако ме обичаш, докажи го с живота си."

В събота детето било извън града с родителите си. "Разговарях с момичето, което също е много разстроено, всички в училище сме в шок от случилото се", обясни школният психологът Деспина Василева. Обсъжданата четвъртокласничка и родителите му са притеснени, че ученици му

вменяват вина

за смъртта на Стивън. "Реално никой не може да докаже тази информация, нямаме данни дали е така. Детето обясни, че не се чувства виновно, но се плаши от настроенията срещу него", допълни психоложката. Момиченцето казало, че са се виждали със Стивън и са играели заедно на площадката. Между тях обаче нямало "нищо по-различно от досегашните им взаимоотношения".

"Още в неделя след самоубийството на Стивън приятелите му са обсъждали несподелената му любов, но той не ги е молил да му помогнат за мъката и страданията си.

И понеже са знаели за ухажването му, се насочват към нея”, подчерта Деспина Василева. Пред нея и колежката  Елена Костадинова някои деца споделят, че са обсъждали случая във фейсбук. Но никой не споделил нищо пред родители или учители.

“Стивън е написал на повече от 10 деца, че иска да се самоубива, но не видях от прочетеното защо иска да го направи. Нямаме никаква вина за случилото се”, категоричен е директорът на училището Гергана Григорова. Тя не е убедена дали тази разпространявана любовна версия сред децата е вярна.

“Нашата идея е да запазим това момиченце от психотравмата, която може да промени изцяло живота му. За съжаление децата не могат да преценят реалната опасност”, допълни директорката на школото.

На 26 март в училището е насрочена извънредна родителска среща, на която ще се обсъждат опасностите от неконтролираното общуване на децата в интернет, за

кибертормоза

и самоубийствените мисли във възрастта на Ромео и Жулиета.

“Майките и бащите трябва да бъдат приятели на децата си дори във фейсбук”, настоява психоложката Елена Костадинова. За нея, ако Стивън е бил решил твърдо да се самоубие, той нямало да чака родителите му да се приберат вкъщи.

“Това е негова наказателна акция и вик за помощ, за внимание, без да има реална представа за смъртта. На тази възраст децата си мислят, че ще умрат и след 2 дни ще възкръснат. Затова вкъщи много трябва да се говори, а липсва комуникация в семейството”, предупреждават психоложките.

Те смятат, че Стивън просто е искал да избяга от проблема и да го реши по този начин. От какво точно може да се разбере след много разговори с родителите му.

“Стив беше добро и жизнерадостно дете с много приятели”, казват негови приятели и учители. В гарсониерата момчето живеело със сестра си Мелиса и майка им Илка, която се върнала при първия си съпруг Трифон след развода с втория си мъж Славчо.

Доведеният им баща работел като шофьор на автобус и камион, а майката припечелвала от магазин за цветя в съседния блок.