Голям скандал! Мастит бизнесмен дирижира конкурсите за Ропотамо

МОСВ е в паника, чуди се какво да прави

Мастит бизнесмен дирижира скандалния конкурс за разходки с лодки на река Ропотамо, научи burgas.utre.bg. Търговецът Петър Бакърджиев е човекът, който е определил условията, по които да се проведе процедурата, както и е подготвил техническите изисквания, на които да отговарят лодките. Той е управител на неправителствената организация „Институт за правни изследвания и анализи”, но в същото време върти няколко частни фирми, в които е собственик или управител.

На негово име са регистрирани търговските компании „Унилекс Инк” ЕООД и „Пи Ай Си Консулт”, в която е съсобственик с Ясен Ганчев – негов партньор и в правния институт. Бакърджиев е управител и на друга фирма за недвижими имоти „Кокоон Пропертиес”, която пък е собственост на трима чужденци – Джайлс Мидълтън, Валда Зуте и Лиене Томсоне. Компанията работи по строителен проект край село Твърдица и там е променяла статута на два парцела. Консултантът на РИОСВ Бакърджиев е съдружник и в новорегистрираната „Уайлд Драгон”, негови партньори там са Ясен Ганчев, Росен Чиликов и Николай Русинов. Съдружие в нея са имали и Стивън и Сандра Таймуел, които обаче са заличени от фирмата. Всички фирми са регистрирани на същия адрес, на който е и правния институт и отговарят на едни и същи телефони. Бизнесменът Петър Бакърджиев е бил нает от регионалната екоинспекция по граждански договор, за да консултира обявяването на конкурса за Ропотамо и изискванията за лодките, призна шефът й Антоний Иванов. Според запознати обаче е налице конфликт на интереси, защото консултантът Бакърджиев и бившият концесионер на Ропотамо Тодор Ташев са стари дружки. „Не е важно дали се познавам с Ташев. Вижте, изобщо даже не знам дали аз ще се занимавам с оценката на тези предложения , които ще постъпят. Аз незнам дали Тодор Ташев ще участва в конкурса, както не знам дали и „Венис Марина” ще участва. Попитахме Петър Бакърджиев какъв ценз има и компетентен ли е да определя техническите изисквания на лодките, които могат да участват в конкурса. Той отговори, че е завършил право, но няма право да бъде адвокат. „Взех данните от Националния метеорологичен институт. Те показват, че нивото на реката се понижава и аз прецених, че се налага газенето на лодките да бъде намалено от 50 см на 43 см”, заяви Петър Бакърджиев.
Скандалът с лодките на Ропотамо гръмна миналата седмица, след като сегашният наемател „Венис Марина” алармира, че се готви нов конкурс, който е нагласен, така че да спечели една определена фирма. Скандалът вече е стигнал до МОСВ и сега в екоминистерството се чудят как да гасят пожара в бургаската РИОСВ. Нищо чудно да се стигне до нови рокади. Бившата директорка Добрина Стоилова си замина след друг скандален конкурс за лодките през август м.г., по който консултант отново бе Петър Бакърджиев.
Очаквайте продължение по темата!