Пазар "Връбница" ще си има амфитеатър

Утре ще се подпише третото споразумение за финансиране на проекта

Пазарът на район "Връбница" в София скоро ще добие съвсем различен вид, информира Столична община.

Заради изграждането на метростанция "Бели Дунав" от втория лъч на софийското метро се наложи пазар "Връбница" да бъде разрушен. Миналата година обаче стана ясно, че той ще бъде възстановен и облагороден с европейски средства в рамките на проект, открит от общинското дружество, което го стопанисва - "Пазари Север" ЕАД. Средствата за него са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и от републиканския бюджет по инициативата JESSICA.

Утре (3 април) в сградата на Столична община на ул. „Московска 33” ще бъде подписано третото споразумение за финансиране на проекта. Подписа си ще поставят изпълнителния директор на "Пазари Север" Райна Александрова, изпълнителния директор на Фонда за устойчиво градско развитие София (ФУГРС) Надя Данкинова и Евелина Милтенова Великова - Изпълнителен директор и Член на УС на "Райфайзенбанк България".

Със заема ще се финансират дейностите, свързани с възстановяването на разрушения пазар. Ще бъдат изградени павилиони, покриваща конструкция и инженерна инфраструктура. В павилионите ще се разположат магазини и ателиета за услуги, като се предвижда поставянето на мобилно търговско обзавеждане. Освен това ще бъде създаден амфитеатър със сцена, а в допълнение районът ще се благоустрои със зелени площи, пешеходни и автомобилни алеи.

Събитието ще се проведе от 11:00 часа в Официалната зала на Столична община. Поканени за участие са зам.-кметът Дончо Барбалов, Николай Стойнев – зам.-председател на СОС и председател на Постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост, общинския съветник Калоян Паргов, както и други общински съветник.

Проектът е одобрен за финансиране с решение на Инвестиционния комитет на фонда от 05.06.2013 г.

Така ще изглежда новият пазар "Връбница". Снимка: Столична община