Тази година ще бъде много тежка за НЗОК

Таня Андреева пред БНР: Има двама кандидати за директор на Фонда за лечение на деца

За щастие ние успяхме да направим много неща въпреки тежката обстановка, в която работи това правителство от самото начало на мандата си, заяви здравният министър Таня Андреева в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР.

Успяхме да спасим десетки милиони евросредства по европрограмите, които директно са насочени за българското здравеопазване. Успяхме с част от плановете за стабилизиране на финансовото състояние на болниците, в някои болници да постигнем успехи. Успяхме да започнем работа по програма за майчино и детско здравеопазване, по която във всички областни градове и в 16 общини до края на годината ще бъдат изградени медико-социални кабинети, в които ще се наблюдават млади жени, двойки с репродуктивни проблеми, деца до 18-годишна възраст, добави тя.

Тази година ще бъде много тежка за НЗОК. Това е ресурсът, който се предполага, че трудно ще стигне на касата до края на годината да разплати медицинската дейност на заведенията. Точно това налага и тежки, непопулярни решения, а именно управлението на Касата практически да бъде поето на ръчно управление, т.е. всеки месец да се следи разходът за болнична помощ, да се преценяват дефиците и излишъците, ако има такива. Твърде рано е да се говори за актуализация на бюджета. В закона за бюджета на Касата е предвидено да се гледа как върви бюджета към първите 6 месеца на годината. Не изключвам, че може да се наложи да се вземат мерки, но отсега да се говори за актуализация не е сериозно.

Пътят към това заплащанията на здравните услуги от пациентите да бъдат сведени до минимум е или всички да се издължаваме по отношение на здравните си вноски, или въвеждане на допълнително здравно осигуряване за всички медицински дейности, които са извън основния пакет, който Касата получава. В момента лечебните заведения, за да не откажат услуга, се стремят с ограничения си ресурс да изработят всичко, така че пациентът да бъде обгрижен в пълния комплект от дейности, които са необходими, каза Андреева.

Министърът коментира и упреците, че държавата не осигурява в пълен размер групите, които са нейна отговорност: Разговори се водят във всички посоки, включително и в тази дали всички групи, за които държавата плаща, би трябвало да остане така. Би било добре държавата да поеме ангажиментът си за всички групи, но това не зависи само от желанието на здравния министър или от желанието на министъра на финансите. Това е въпрос на едни много по-сложни анализи и на възможностите на финансовата ни система да издържи, ако това се случи. Това не означава, че не би трябвало да се мисли и да се върви в тази посока.

Министърът заяви, че е готова да инициира нормативни промени за това държавните служители да заплащат здравните си вноски: Ще инициирам такава промяна, както и промяна за здравните осигуровки. Това ще бъде включено във втория пакет от законодателни промени. Той ще бъде свързан и с преструктуриране в болничната помощ. До края на годината ще влезе в парламента.

Андреева уточни, че кандидатите за директор на Фонда за лечение на деца са двама: Искрено се надявам да има кандидат, който да може да се справи с новите предизвикателства във Фонда. Напрежението около Фонда създава несигурност и истина е, че капацитетите в тази сфера се пазят от това имената им да бъдат забъркани по този начин. До края на седмицата ще се реши кой от двамата кандидати ще оглави Фонда. Единият е икономист, а другият е доцент, педиатър в Университетската специализирана болница.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"