Защо не ви увеличават заплатата?

Шефът за пореден път ви отказа чаканото повишение на парите? Разберете къде грешите

"Работя много, а заплатата не отговаря на очакванията ми. Помолих за увеличение, но би беше отказано под някакъв тривиален предлог”. Звучи ли ви като познат проблем?

Със задълбочаващата се структурна безработица и растящата нужда от кадри и работодатели, и служители все по-често се чувстват несигурни в своите отношения. Не сте доволни от някои условия, но пък, работа трудно се намира – а и не сте сигурни дали причината шефовете да ви държат във фирмата не е аналогичната.

И тук обикновено идва проблемът с възнаграждението. Освен Евгения Банева, много българи считат, че получават твърде ниска заплата срещу квалификацията, която имат. А разговорът с висшестоящия на тази тема рядко е увенчан с успех. Докато служителите се чудят защо, мотивацията им спада, а с нея и продуктивността.

Истината е, че голяма част от работещите нямат реална представа за стойността си в работата на компанията – иначе казано, не могат да си поставят правилната „цена”, за да поискат по-висока. Когато искат увеличение на заплатата, те често се оказват неспособни да го обосноват, а проблемът идва от поначало погрешните очаквания за това.

Накратко: грешите, ако искате повече пари при следните мотиви:

1. Очаквате гарантирано висока заплата, преди да сте доказали уменията си. Това е остарял модел. В днешно време формулата на успеха е обратната – първо трябва да направите необходимото, за да станете неизменна част от компанията и след това, обосновавайки се като такава, да поискате адекватно заплащане. За да можете да кажете: „Без мен не би могло да...”

2. Очаквате повишение, защото сте във фирмата от повече от година. Още по-остарял модел. В съвременната динамична работна обстановка все по-често амбицираните нови кадри се издигат много по-бързо от дългогодишните. Като страстта в една дълга връзка, не оставяйте амбицията да отстъпи място на рутината и сигурността – това може да ви изиграе лоша шега.

3. Очаквате увеличение, защото личните ви разходи са нараснали. Много остарял модел. Стандартът ви на живот няма нищо общо с компенсацията на работата ви. В момента, в който го осъзнаете, ще можете правилно да поискате допълнителна месечна сума, която в крайна сметка ще го повиши.

Какъв е правилният подход? Търсете оценка за работата си. Необходимо е да сте наясно какво трябва да постигнете, за да се отрази това на възнаграждението ви – както и кои недостатъци трябва да отстраните. Направете така, че винаги да сте в крак с развитието си, но без да изглеждате несигурни в работата си. Целта е ефектът от онова, което правите, да е видим и измерим – в пари.