Продадоха корабостроителницата на банката кредитор

Златният парцел е харизан за 47,5 милиона

Бургаският корабостроителен завод беше продаден на търг срещу сумата от 47 555 520 лева. Това е точно с 21 645 лева повече, отколкото първоначално обявената цена от 47 533 875 лева. Купувач на корабостроителницата е банката, която е най-големият кредитор на предприятието. Другият кандидат беше бургаска фирма.

Именно банката пусна завода за публична продан през март т.г. Частният съдия-изпълнител Таня Маджарова извади на търг над 50 декара златна земя с излаз на море, собственост на „Бургаски корабостроителници” АД, заедно с изградените върху нея 20 сгради. Теренът бе разделен на четири части, като за всеки парцел от него бе определена отделна цена, като не бе задължително предприятието да се купува накуп, а можеше да се наддава за всеки един имот поотделно. Най-скъпият терен бе на стойност 46 917 600 лева, а най-евтиният 194 550 лева.

На обявения публичен търг във вторник се явиха двама кандидати - банката и въпросната фирма, която обаче се включи в наддаването само за един от терените – с начална цена 214 950 лева, като вдигна стъпката само с 500 лева отгоре. Представителите на банката обаче веднага реагираха и предложиха цена от 236 595 лева за същия този терен. Така те спечелиха търговете за всичките четири парцела.

„Процедурата не е окончателно финализирана. Купувачът трябва да плати вземанията с привилегия - местния данък за имота, ДДС, задължения към други взискатели, разноски и пр. Вече има и към 30 присъединени иска за изплащане на трудови възнаграждения, така че преди да бъде обявен окончателно за собственик, ще трябва да плати всичко това”, каза за "Преса" частният съдия-изпълнител Таня Маджарова.

Корабостроителницата в Бургас-някога основен индустриален колос в страната бе изправена на ръба на фалита в края на миналата година, а близо 150-те служители бяха съкратени от длъжност в присъствието на въоръжена охрана и предколедно оставени на улицата с неплатени заплати. По неофициални данни задълженията на завода в момента надхвърлят 150 милиона лева.

Според сигнал, изпратен от съкратените служители до Районна прокуратура – Бургас и ДАНС, дружеството умишлено било водено към фалит. „Извършени са и незаконни разпореждания с имущество, пренасочвани са парични потоци на други предприятия. Отклонени са огромни средства, както и безпрецедентни по размерите си комисионни. Една от последните е в размер на 425 хиляди долара комисионна за ремонт”, се посочва в сигнала.

Към момента основният пакет акции (над 80 %) на „Бургаски корабостроителници” АД се държи от офшорна компания. През януари т.г. бе създадена нова компания – „Барбела” –дружество, регистрирано в Лихтенщайн с капитал от 1000 лева, което да поеме функциите на корабостроителницата.

Цената, на която е продадена корабостроителницата е символична. След като се приспаднат активите на сградите, то златният парцел излиза по 30 евро на квадрат. Само преди три месеца в руски сайт корабостроителницата беше обявена за продан с цена от 207 милиона евро.