Съдът попари мераците на „Лафка” в Бургас

Павилионите не могат да продават едновременно вестници, цигари и пакетирани стоки

Монополната верига „Лафка” закъса с плановете си да стъпи в Бургас. Административният съд отсече, че павилионите нямат право да продават заедно цигари, вестници и пакетирани изделия. Решението на магистратите излезе непосредствено, след като бе поправена общинската наредба и бе преодоляна пречката една фирма да няма правото на повече от един обект.

Неотдавна бургаската асоциация за дребния и среден бизнес заведе дело в съда срещу наредбата и атакува монополиста по всички възможни точки, макар, че формално делото не се води срещу „Лафка”. Дребните предприемачи вече спечелиха първия рунд още преди два месеца в съда. Сега магистратите пък постановиха, че „Лафка” няма право да продава накуп вестници, цигари и пакетирани изделия. На монополиста ще се наложи да избира какви стоки ще изложи в лафките - цигари и пакетирани стоки, или само вестници. Решението на административния съд не е окончателно и подлежи на обжалване.
Неформалият лидер на дребните търговци Николай Димитров се закани, че ще продължат борбата срещу настъпващия монополист. Той и колегите му са притеснени, че ако „Лафка” се настани в Бургас над 500 дребни търговци ще фалират.