Слънчев бряг №1 по евтиния в Европа

Според проучване на британска компания бира в кафе или бар в морския курорт струва 1,60 лв.

Слънчев бряг, известен като нискобюджетна дестинация за чуждите туристи, се нареди на първо място по евтиния сред 20 курорта в Европа. Това показва проучване на британската компания Post Office. Изследването се прави на базата на цените на 10 стоки - напитки, храни и козметика. Не се включват транспортни разходи или такива за настаняване.

Според проучването за Слънчев бряг сборът от цените на продуктите в определената от Post Office потребителска кошница е около 102 лв. На второ и трето място по ниски цени са турският курорт Мармарис (129 лв.) и испанският Коста дел Сол (130,60 лв.). Същите стоки излизат най-скъпо в Италия - около 240 лв. в областите Тоскана и Соренто.

В Слънчев бряг най-евтино се продават бутилка бира и слънцезащитен крем в сравнение с останалите 19 курорта. Най-ниска е цената и на обяд и вечеря за двама в ресторант. Според данните бира в кафе или бар в Слънчев бряг струва 1,60 лв. Вечеря за двама с предястие, основно, десерт и бутилка вино излиза 53 лв., а обяд с две ястия без напитки - 17 лв. Сравнително евтино у нас се продават минералната вода, бутилка газирана напитка и виното. На фона на цените в останалите европейски курорти в Слънчев бряг излиза скъпо единствено да се купи английски вестник.

Според проучването цените в Слънчев бряг тази година ще са с 8,6% по-ниски в сравнение с 2013 г. Така курортът е успял да изпревари в класацията по-евтиния миналогодишен първенец Алгарве, Португалия. Сега португалският курорт е на пето място. Най-голямо намаление на цените обаче отбелязва Пафос в Кипър. Там стоките, разглеждани в проучването, са поевтинели с 20 на сто. Така курортът заема 6-о място в тазгодишната класация, след като през 2013 г. беше на 20-о.

И докато Слънчев бряг печели класация за евтина дестинация, инфраструктурните неуредици там продължават, пише "Труд". Улиците в курорта все още нямат имена, което създава проблем на туристи, полиция, Спешна помощ и всички останали институции, които се лутат доста време, докато намерят конкретна сграда, алармираха хотелиери.