Жените у нас получават 15% по-ниски заплати срещу мъжете

Повече дебати, повече почтеност, повече справедливост - част от ключовите цели на АБВ

Много от европейските политики изобщо не достигат до България, а основният проблем е моделът, който страната е възприела. Това обясни евродепутатът и водач на листата на АБВ за предстоящите избори на 25 май Ивайло Калфин в предаването "Всяка неделя" на Кеворк Кеворкян. Той призова за повече политически дебати, на които да се решават национално значимите въпроси.

На основния въпрос: "Защо АБВ?", Калфин отговори категорично: "Защото трябва да има почтеност в политиката". "Мисля, че има голям дефицит на почтеността и това е голям проблем", добави евродепутатът.

"Сегашното правителство обеща маса неща - плосък данък, белене и т.н.", припомни той. А от 10-те ключови точки на Партията на европейските социалисти 5 изобщо не са достигнали до България. Става дума за политики по въпроси като борбата с младежката безработица, капиталови данъци, равенство между мъжете и жените. "В България в момента жените получават 15% по-ниско заплащане от мъжете", информира Ивайло Калфин.

Тези неща обаче не се обсъждат у нас и лидерът на ПЕС Сергей Станишев така и не ги е поставил като теми.

Повече справедливост. Това е друга цел на Гражданска инициатива АБВ. "Страшно много несправедливости има в България", посочи евродепутатът. Той даде пример с жена, с която е разговарял по време на обиколките си из страната. Помощите за безработни се получават за работен ден, му е споделила тя. "През май има много празници и ще получа много малко пари." В същото време вноските към бюджета се плащат всеки месец, независимо от почивните дни.

Друг пример на Калфин са малките земеделски производители, които "не виждат нито лев" и обвиняват за това Европейския съюз, докато всъщност е виновен самият модел на държавата. Така на практика се получава, че евросубсидиите отиват при крупните земеделци, които "изнасят, но не създават работни места" - те имат големи площи и модерна техника. В същото време малките фермери, които преработват и създават работни места, но нямат площи, не получават нищо.

"6% от земеделските производители получават 1,5 милиарда евро субсидии", подчерта Ивайло Калфин и повтори, че за това е виновен не ЕС, а държавният модел.

Един от дефицитите на този модел е, че липсват разговори по национално значими теми. Според водача на листата на АБВ са необходими повече дебати между политиците. Той изрази разочарование, че опонентите му не желаят да провеждат такива дебати и заяви, че не се притеснява да излезе лице в лице със Станишев.

Запитан за изказванията на лидера на БСП, че АБВ "краде" гласове от нея, Калфин отсече: "Това вече е някакъв комплекс. Имам чувството, че АБВ се използва от някакви хора, за да се обясни неспособността да се обещае и да се изпълни нещо".

Ивайло Калфин анализира и пътя, по който ЕС се движи в момента. "Това, което се случва в Европа, е една голяма промяна", заяви той. По думите му тази промяна е в посока интеграция около Еврозоната. Има обаче 10 държави, които са извън нея, затова "ние трябва да решим къде искаме да бъдем – дали в окото, в сърцето на интеграцията, или в периферията".

За целта трябва да си отговорим на въпроси като какво мислим за еврото, за банковия съюз и т.н, обясни евродепутатът. "Аз имам отговори на всички тези въпроси, но те трябва да бъдат поставени на дебат", добави той.

В заключение Калфин заяви, че АБВ се бори за 2 или 3 мандата.Това, което е важно обаче за България, според него, е хората, които ще влязат в Европарламента от различните политически групи, да са хора с доверие, самочувствие и авторитет.