ПловдивУтре: 21 май

Какво, къде, кога в сряда

ВРЕМЕТО утре в Пловдив ще бъде слънчево, с променлива облачност. Минималната температура ще е около 10 градуса, максималната 26.

КАКВО, КЪДЕ, КОГА

Зрелостниците се явяват на задължителна матура по български език и литература. Изпитът започва в 8 часа. Резултатите ще станат ясни най-късно до 9 юни.

11 718 750 комбинации от въпроси ще се въртят утре. В тях влизат и 30-те възможни теми за 41-ва задача от матурата по български език и литература. Изпитният вариант по БЕЛ ще се генерира в деня на държавно-зрелостния изпит от банката с тестови задачи. Всичките многобройни варианти са в компютър и на случаен принцип, както при тотото, трябва да се сформира окончателният тест.

В една класна стая ще има не повече от 15 ученици. Учителите нямат право да имат у себе си мобилни телефони или да четат вестници по време на изпитите. Квесторите могат да отстраняват от залата зрелостници, които пречат на нормалното протичане на държавния зрелостен изпит, преписват или подсказват.

Матурата продължава 4 астрономически часа. Форматът е тест, оценяването 100 точки.

Утре в 10.00 часа кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще даде старт на третия етап от реконструкцията на къща "Клианти" в Стария град.

В сряда от 10.30 часа на бул.”Васил Левски” /северно от църква „Св.Иван Рилски”/ кметът на район „ Северен” инж.Ральо Ралев ще открие тържествено възстановената паметна плоча на братята Христо и Георги Търневи – съратници на Левски, Бенковски,Кънчев и Волов.

Веднага след церемонията на същото място в зелената площ ще бъде пуснат в действие новоизграден фонтан.

Семинар с международно участие на тема „Съвременни методи за анализ и контрол на храни и околна среда“ и тържествено връчване на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на чл. кор. проф. дхн Димитър Цалев организира утре, 21 май, Химическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Събитието се открива в 9:00 ч. сутринта в 5-а аудитория на Ректората на висшето училище на ул. „Цар Асен“ №24.

„Първи Международен Фото Салон Пловдив 2014” отваря врати утре, световеният ден на културното многообразие за диалог и развитие на ЮНЕСКО. В тази културна инициатива премериха сили, майсторство и класа 144 професионалисти и любители на фотоизкуството от 37 държави, от 4 континента с общо постъпили 1257 фотографии.

В изложбата, експонирана в галерията на „Дружество на Пловдивските Художници“ на ул.”Гладстон” 32 в Пловдив, ще можете да разгледате 101 фотографии. Ще имате възможност да я посетите в работното време на галерията (от 11:00 до 18:00ч.), от 21.05 до 17.06.14. Входът е  свободен! Опция, специално за първото издание на МФС Пловдив е, че Галерията ще работи извънредно и през всички съботи, недели и празнични дни (от 11:00 до 17:00ч.), които попадат в обявения период.