Йордан Динев: Станах милионер на 21

В България човек може да бъде богат, без да бъде олигарх, заяви по-малкият от братя Диневи

Супер богатият предприемач от Свети Влас Йордан Динев разказа как двамата с брат му Динко са спечелили първия си милион в далечната 1988 година. Тогава той е бил едва на 21 години, а по-големият му брат – на 23. В момента двата са сред най-богатите бизнесмени по Южното Черноморие. Двамата превърнаха Свети Влас от село в един от най-луксозните морски курорти в България.

„След като брат ми се ожени, му дадоха 180 квадрата терен, като младо семейство. Разделихме парцела на две и започнахме да сторим. Теглихме кредит около 20 хиляди долара, които тогава бяха страшно много пари и построихме пансион. Веднага след промените продадохме сградата на многократно по-висока цена. Така станах милионер на 21 години. В момента „Диневи груп” е около 50 компании в много различни сфери – предприемачество, туризъм, селско стопанство и др.”, заяви в предаването „Тази сутрин” Йордан Динев.

Той добави, че първата му заплата е била 114 лева като помощник -технически ръководител в строителството. Динев категорично заяви, че в България може да се забогатее и по честен начин.

„Тук има много честни бизнесмени. В България човек може да бъде богат и без да е олигарх. Олигарх е съединението между политика и икономика. За 25 години с брат ми нямаме нито една заменка, нито един парцел, купен от държавата или от община”, каза по-малкият от братя Диневи.

Въпреки че в момента жената до него не е българка, Йордан Динев сподели, че все още не се е отказал от родните красавици.

„Българките имат много положителни качества. Но те имат отношение към мъжа, сякаш той им е длъжен с нещо. Това, което аз търся у жените е мисъл. Искам да възпитам децата си като стойностни хора, но това вече е много трудно заради заобикалящия ги свят. Те са деца на света”, каза Динев.

Високият стандарт на живот, който двамата братя поддържат, си личи най-вече от голямата им страст – луксозните яхти. Братята са собственици на Ferretti 830. Само спалното бельо в нея струва 50 000 евро, един халат за баня е 3 500. Всички мебели на палубата са в бяло, там има и джакузи. Спалнята и банята към нея са с френски прозорци – и от леглото, и от ваната има панорамна гледка към морето.

Това е втората яхта в света след тази на собственика на фирмата Норберто Ферети, която има изрисувани вътрешни стени. Художничката е Витория Вангелис, удостоверила е авторството си с личния си подпис в салона. Лодката е кръстена “Патриот -5” и е специална поръчка за двамата братя. Дълга е близо 26 метра, двата й двигателя развиват по 1823 конски сили, стига за четири часа от „Марина Диневи” до Истанбул. Има непрекъсната безжична връзка с интернет навсякъде по света през сателит. Яхтата е напълно климатизирана, има и специална жироскопна система, която намалява с 50 % страничното клатене – също новост в света.

„Патриот” се наричат и другите им яхти. "Патриот Х" е модел "Фаунтън 38" - абсолютно същата притежава бившият американски президент Джордж Буш. Подобна лодка е герой в сериала "Гръм в рая" с кечиста Хълк Хоугън. Това е и най-бързата яхта в България, взема за около два часа разстоянието до Истанбул. През 2000 г. братя Диневи купуват първата си яхта "Патриот" от сегашния кмет на турския курортен град Бодрум. Тя е изработена изцяло от дърво. На борда й има 7 бани, колкото са и каютите, салон-дневна за развлечения, оборудван с телевизор, DVD и музикални уредби. С нея Динко Динев стига по море до остров Сицилия.