Чудо: Създадоха ваксина против инфаркт!


Учени от престижния Харвардски институт успяха да постигнат нещо наистина изумително – създадоха първата в света ваксина срещу инфаркт, способна да сведе риска от сърдечни болести до цели 90%
Нещото, което отличава иновативната ваксина от използваните към момента медикаменти, е това, че тя не изисква постоянна употреба, а може да бъде използвана само един-единствен път, гарантирайки запазването на живота на страдащите от сърдечни проблеми.
Става ясно, че разработената ваксина въздейства директно на един конкретен ген – PCSK9, намиращ се в черния дроб.
Нарушаването на неговата работа води впоследствие до увеличаване на холестерола в сърдечно-съдовата система, а това на свой ред значително увеличава риска от внезапен инфаркт, който много често завършва с летален изход за огромен брой хора по света.
Киран Мусунуру, който е ръководител на изследователската група, създала удивителния медикамент, заявява, че според статистиката всеки втори мъж и всяка трета жена след 40-годишна възраст страдат от сърдечни пристъпи. Според него само една инжекция е в състояние да сведе този опасен риск от 30 на 90%.
Уникалната ваксина, която вече е тествана с положителни резултати върху лабораторни мишки, може да стане неизменна част от медицината в близките 10 години, реално превръщайки се в надеждна алертнатива на широко използваните в момента медикаменти, прилагани, за да се намали този сърдечен риск.