Реформаторски блок: Банковата система е стабилна!

Днешните проблеми идват от невъзможността на управляващите да дадат отговор на политическата криза и да успокоят обществото

Лидерът на ДСБ и говорител на Реформаторския блок Радан Кънев призова чрез профила си във фейсбук хората да не теглят парите си от банките, а да изтеглят доверието си от управляващите политици.

"Повсеместната криза на доверието в обществото ни се пренесе от управляващите и медиите към банките. Въпросът е, че властта и медиите напълно заслужено нямат ничие доверие. Банковата система съвсем заслужено има доверието на мнозинството българи, които непрекъснато увеличават депозитите си", написа Кънев.

С декларация за ситуацията излезе и самият реформаторски блок. Декларацията бе публикувана в профила на председателя на Реформаторския блок (РБ) д-р Петър Москов. В нея са изложени 4 аргумента защо сигурността на вложенията на българите в банките и стабилността на валутния борд у нас са вън от съмнение.

Първият аргумент е, че банковата ни система е от най-консервативен тип, което означава ниски нива на риска за парите на всички българи в сравнение с банките от останалите европейски държави. Освен това тя е изключително добре капитализирана с над 11 млрд. лв. собствен капитал, което означава, че може да посрещне значителни финансови трусове, без това да се отрази на влoжителите.

Вторият аргумент е, че международната финансова общност има пълно доверие в българската финансова система. Доказателство за това е отпуснатият заем от 3 млрд. лв. на рекордно ниска лихва.

Друг мотив според реформаторите е, че в момента валутните резерви на страната са над 28 млрд. лв. - близо до историческия рекорд.

РБ изтъква също, че паричният пазар у нас e от затворен тип, което означава, че бордът не може да бъде атакуван от спекулативни капитали.

Съмненията на обществото в стабилността на финансовата система идва единствено от неспособността на управляващите да овладеят мафиотските битки на кукловодите си, категорични са от РБ.
Банковата система е стабилна. Днешните проблеми идват от невъзможността на управляващите да дадат отговор на политическата криза и да успокоят обществото чрез ясен дневен ред и перспектива за политическа стабилност.

Реформаторският блок настоява за провеждане на спешна среща на основните политически сили под егидата на президента, на която политическите сили да декларират единна позиция около мерките на БНБ и да се постигане спешно съгласие около незабавната оставка на правителството, насрочване на дата за предсрочни парламентарни избори и назначаване на силно служебно правителство, което да внесе спокойствие в обществото.