Първанов: Не е възможно партньорство с ДПС или "Атака"

Страната ни е затънала в блатото на най-тежката конфронтация, заяви лидерът на АБВ

За бъдещо партньорство на АБВ с всяка отговорна политическа формация се обяви Георги Първанов, президент на Република България (2002-2012), в речта си по време на учредителната конференция за създаване на политическа партия АБВ.

От възможно партниране обаче президентът изключи ДПС, като подчерта, че това не е отношение към определен етнос, както и "Атака" и други подобни радикални формации.

В речта си по време на форума Първанов подчерта наличието на огромна социална и политическа криза, липсата на лидерство и политическа отговорност в момента. Но той посочи, че е неуместно към днешна дата да се прави паралел със ситуацията от 1996-1997 г., особено от гледна точка на макроикономическата ситуация. Кризисните процеси в политиката обаче днес са не по-малко дълбоки и по-непредсказуеми.

"Тогава имаше контакти, диалог, имаше дори неписани механизми за изход от подобни социални и политически кризи. Днес нещата изглеждат по-различно – няма лидерство, отсъства държавническа отговорност в онези, които са призвани да водят България в този труден момент. Очевидно няма готовност за разумни и работещи компромиси", категоричен е Първанов.

Президентът заяви, че страната ни е затънала в блатото на най-тежката конфронтация, на едно невиждано обществено и политическо разделение.

Известната вече дата на изборите ще постави на изпитание формации като АБВ, извънпарламентарните формации, които не разполагат със значим медиен и финансов ресурс. Особено предвид кратките срокове на кампанията, коментира Георги Първанов. Според него очакваната развръзка по различни ключови сфери в държавата няма да се състои заради липсата на градивен и състоятелен диалог.

"АБВ трябва да е алтернатива на омразата, на злобата и на агресията, да обосновава и да развива политика на толерантност и разбирателство към различния", подчерта Георги Първанов. Време е обаче да преодолеем разбирането за политиката като една непрекъсната предизборна кампания, но преди всичко като ангажимент да решава проблемите на хората, допълни той.

Първанов очерта позицията на АБВ за коалиционно управление на България. "Идеята за коалиционното управление е израз за разбирането на друг модел на управление. Интеграционен модел на управление, модел на засилено гражданско присъствие". Той отново изрази готовност за съвместна работа на формацията с всяка отговорна политическа организация, като кръгът не включва ДПС и "Атака" и подобни на тях политически структури..

На учредителния форум на АБВ Първанов подчерта необходимостта от цялостна промяна на начина, по който се прави политика в България. "Пристъпвайки към създаването на политическа партия, ние го правим с амбицията това да бъде условие и предпоставка за постигането на ново качество на организационната работа. Имаме потенциал за създаването на партия, която катализира в положителна посока нашите идеи за добро управление на страната", каза още президентът.

Една от идеите на създаване на АБВ е да стане автентичен изразител на българското родолюбие, каза още Първанов в речта си пред делегатите. "Не като отрицание на другия, на съседа. Ние ще бъдем алтернатива на лъжепатриотизма. Ще се опитаме да осмислим добре съвременните сили на патриотизма, да изразяваме добре една модерна визия и кауза, да защитаваме националния интерес. Това е големият дефицит на българската политика днес", каза Георги Първанов.

Пред делегатите той разви идеята за вътрешнопартийната демокрация и прекия избор на председателя на АБВ – новости, залегнали в устава. "Освен този вътрешен избор, ние трябва да развием системата от подобни вътрешни допитвания, от вътрешнопартийната демокрация, като постоянно средство за формирането на партийната политика. В нашия устав е застъпена ролята на гражданския фактор - по начина на функциониране на гражданския съвет, чрез редица други механизми. Това е смисълът на отварянето, за което си говорим от самото начало", каза още президентът.

Георги Първанов подчерта, че демокрацията предполага състезание на идеи и политики и всеки, който разчита на монопола, ще търпи разочарование. "От липсата на конкуренция загуби българската левица, загуби българската политика като цяло".

Първанов посочи необходимостта от възраждане на авторитета на българската държавност. "Да укрепим доверието към българската държава, силна, а не силова, не държава, потискаща и администрираща, държава активна, регулираща, социална, справедлива. Държава, в която гражданинът вярва, разчита тя да защити неговото достойнство, собственост и дори и живота му. Тази тема е изключително важна на фона на онова, което се случи в последните дни. На фона на нарастващото недоволство и съзнателно подхранван нихилизъм към държавата и към държавността", заяви председателят на АБВ.

Георги Първанов отново припомни някои от фундаменталните тези на АБВ - въвеждането на президентска република, реабилитиране на пряката демокрация, мажоритарен вот при смесена избирателна система и значително съкращаване на субсидиите на партиите от държавния бюджет.

Председателят на АБВ заяви, че формацията би участвала при достойно представяне в едно коалиционно управление, но не на всяка цена. "Ако условията позволяват да реализираме предизборните си програмни ангажименти, да, но не самоцелно. Без недопустими компромиси с идентичността и нравствените принципи на АБВ". Георги Първанов е категоричен, че АБВ има своето добро бъдеще като незаобиколим фактор в българската политика, в българското управление и изрази увереност, че това ще стане още след предстоящите парламентарни избори.