Какво правят млади хора в близост до морето през август?

Наред с лежерни ваканционни асоциации след този въпрос, има и вариант някои малди хора да са в непосредствена близост до солените води на Атанасовското езеро и защитена местност Пода, на палатки, да стават рано сутрин, за да застанат на пост и да наблюдават прелитащите ята от щъркели и пеликани, да носят дървени греди, за да строят изкуствени платформи за гнездене и почивка на птиците, да издържат физически на най-тежката работа там – косенето на тръстиката.

И всичко това – доброволно и с удоволствие, се случва в последния месец на лятото (август) всяка година. Природозащитната бригада, която се сформира ежегодно по това време, за да се посвети на опазването на Атанасовско езеро, вече е заснета на филмова лента "Живот за бургаските езера". Филмът всъщност е заел името на проекта на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по програма LIFE+ на ЕС, който се реализира вече пет години, припомня dnevnik.bg

Краткото филмче от тридесет минути разказва за ежедневието на стотици доброволци – иначе с различни професии и интереси, които посвещават десет дни от лятната си почивка, за да разпънат палатка на поляната край северните солници на Бургас и да помагат за нуждите на езерото и неговите крилати обитатели.

За няколко дни от последния доброволчески лагер (август 2013 г.) бригадирите са били неотлъчно следвани от снимачен екип по земя и въздух. Специална камера е летяла над Атанасовското езеро и защитена местност Пода, за да запечата работата на доброволците и красивите места около Бургас.

"За някои нашият разказ за природозащитната бригада ще бъде приятен спомен от преживените дни, както и напомняне, че август наближава. За други може да бъде вдъхновение да се присъединят към предстоящата бригада. Ние ще бъде там. Станете част от нас и помогнете за опазването на българската природа," подканят от БДЗП.

Вижте филма ТУК