Фандъкова: Имаме пълна готовност за започване на ремонт на парка пред НДК

Стартирането на ремонтните дейности зависи от това колко пари ще бъдат отпуснати по програма "Регионално развитие"

Имаме пълна готовност за започване на ремонт на парка пред НДК. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от Инвестор.бг.

Едната от процедурите вече е приключила, както и имаме готовност за сключване на договор, уточни тя.

Стартирането на ремонтните дейности зависи от това колко пари ще бъдат отпуснати по Оперативна програма „Регионално развитие“ в частта „Градско развитие“, стана ясно от изказването й още. Част от средствата по този проект се предоставят от програмата.

„Не ми се иска да разкопаем и след това да не можем да приключим обекта. Искам да имаме сигурност и затова все още не сме започнали“, допълни Фандъкова.

По думите й по всички проекти по ОП „Околна среда” се работи и внимателно са преценени възможностите и графикът.

„Единствено притеснение имаме за канализацията в град Банкя, където все още продължават дейностите. Надявам се да не се наложи спиране, но това зависи от това дали от Националния бюджет ще възстановят плащанията", каза още тя.

"Ако това се случи, какъвто всъщност е ангажиментът на държавата, тогава не би трябвало да имаме притеснения и ще започнем и НДК”, обясни Фандъкова.

Днес Фандъкова съобщи също, че на 13 юли изцяло ще бъде пуснато движението на новоизграденото кръстовище на две нива при Семинарията.

Тази нощ движението на кръстовището беше възстановено частично. В момента се извършват довършителните работи, каза тя, цитирана от БТА.

След 15 юли ще бъде направен цялостен ремонт на оградата на Семинарията, ще бъдат подновени тротоарите по бул. "Стоян Михайловски" и бул. "Пейо Яворов" при Семинарията.

В рамките на проекта ще бъде изграден нов водопровод и канал по бул. "Пейо Яворов" и бул. "Стоян Михайловски", тръбна мрежа, улично осветление. Направен е нов подлез под бул. "Пейо Яворов" при ул. "Златовръх", положен е първи пласт асфалт на западното платно на бул. "Симеоновско шосе", както и на локалните платна на бул. "Пейо Яворов", стана ясно още днес.

След 15 юли, когато естакадата при Семинарията трябва да бъде пусната в експлоатация, преминаването оттам ще отнема само две минути.

Стойността на обекта е около 13,5 млн. лв.Това е втората част от проекта след вече изградената естакада при Телевизионната кула. Двете кръстовища бяха разделени условно в строителен план.

Столичната община предвижда като следващ етап в облекчаването на движението в столицата да бъде изграден пробив покрай болницата "Токуда", който ще изведе движението към бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".

В момента текат отчуждителни процедури на терени. Предстои да бъде разширен и бул. "Черни връх" до Южната дъга. Идеята е след построяването на кръстовището на Телевизионната кула и на Семинарията натовареният трафик от центъра на града да се изведе към периферията, посочи кметът Фандъкова.