Прокуратурата започва разследване срещу Тома Белев

Бил нелегитимен председател на „Асоциация на парковете в България”, твърди екоорганизация


Върховната административна прокуратура започва разследване на нелегитимният председател на „Асоциация на парковете в България” Тома Белев по сигнал на Форум „Природа“. Предоставени са данни за евентуални нарушения по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, съобщиха от организацията.
Тома Белев нарушава закона за „Юридическите лица с нестопанска цел” и Устава на сдружението, като прави опит да свика общо събрание без решение на Управителния съвет и без публикация в „Държавен вестник”. Това става ясно от „Покана за свикване на Общо събрание” изпратена от Зорница Стратиева – секретар на „Асоциация на парковете”, съобщи Васил Калинов, председател на УС на Форум „Природа”.

В желанието си да продължи да бъде председател на асоциацията, Белев е изпратил поканата, която всъщност е опит за заобикаляне на устава, като по този начин вкарва и в заблуждение учредителите и членовете на Управителния съвет на „Асоциация на парковете” – директорите на държавните, природни паркове в България, твърдят от форума.

Това се случва непосредствено след като Върховният административен съд обяви, че Белев незаконосъобразно и в нарушение на Устава управлява сдружението още от 2008 г. Предвид изложеното, считаме че са налице основателни съмнения за незаконосъобразни действия, и подадохме сигнал до Главния прокурор на Република България, до Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите, с искане за извършване незабавна проверка и ревизия на цялата дейност на Тома Белев и на „Асоциация на парковете в България”.