Фандъкова: 110 общински полицаи работят ежедневно за сигурността на София

Половината от училищата и детските градини имат видеонаблюдение

За мен като кмет темата "Сигурност" е водеща. Това заяви столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, която участва в кръгла маса "Управленската програма на ПП ГЕРБ в областта на вътрешната сигурност за периода 2014-2018 г.".

Тя изтъкна, че макар сигурността в София да влиза в обхвата основно на СДВР, Столична община също има своите задачи.

"През последните години, благодарение на промените в законодателството по време на правителството на ГЕРБ, успяхме пилотно да покажем, че общините могат да изпълняват своите задачи, когато имат инструмент, съответното финансиране", заяви Фандъкова.

"Даде се възможност за създаване на Общинска полиция. В момента 110 полицаи работят ежедневно в 14 екипа, които имат основна задача а помагат на контролните орган на града, да правят обходи на ключови места за гражданите", допълни тя.

В момента Общината работи по изграждането на системата за видеонаблюдение в града, която кметът определи като "изключително ефективна превантивна система". "Половината от училищата и детските градини имат видеонаблюдение. Бяхме първата община, която направи доброволно формирование, което работи и е за пример", подчерта.

В процес на изпълнение е и проект за ранно оповестяване при потенциални наводнения, който трябва да е готов до края на 2015 г. Става дума за съвместен проект с правителството на Германия на обща стойност 900 000 евро.