Фандъкова: Спирането на парите по ОПОС застрашава проектите на Столична община

Столичният общински съвет гласува отпускането на 13,5 млн. лева за авансовото плащане на новите автобуси, но те няма да стигнат, опасява се кметът на София

Спирането на европейските средства по Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) – 2007-2013 подлага под риск проекта за обновяване на мрежата от градски транспорт в София, предупреди кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Повечето проекти на Общината се финансират по приключилата ОПОС, но плащанията по нея са замразени от края на 2013 г.

Въпреки че по проекта за градската транспортна мрежа вече са закупени нови превозни средства, спирането на парите по програмата може да остави проекта без финансиране.

"Видяхме вече новите трамваи, новите тролейбуси и метровлаковете. Очакваме да започнат да пристигат новите автобуси до края на месец юли, а до края на август да пуснем в движение, първите 20 нови автобуси. Всички знаем, че има нужда София от нови транспортни средства. В същото време, спирането на средствата подлага под риск този проект”, заяви Фандъкова пред БНТ.

Столичният общински съвет (СОС) гласува отпускането на 13,5 милиона лева за авансовите плащания на автобусите, с което, според градоначалника, Общината изпълнява ангажимента на държавата. Тези пари обаче ще стигнат само за покриването на разходите за първите 24 автобуса.

"Така че предложението, което сме направили - благодарение на финансовата стабилност на общината ние можем да си позволим допълнителни инвестиционни заеми, то в най-лошият случай ще помогне да можем да изпълним този договор и до края на годината София да има 126 нови автобуса”, посочи Йорданка Фандъкова.

“Ние бяхме притеснени не толкова от самото спиране, колкото от това, че държавата отказа да поеме своя ангажимент да покрива тези плащания”, заяви кметът половин година след спирането на средствата. “И всъщност, нашият договор, договорите по тези договори, са с държавата, а ние трябва да мислим как да ги изпълним”, добави тя.

Фандъкова е притеснена и от липсата на яснота за това кога ще се възстановят плащанията по ОП “Околна среда”.

Всички проекти могат да бъдат засегнати от спирането. По тази програма се финансира и строежът на завода за отпадъци в София. “Специално за завода за отпадъци, ние сме осигурили средства до края на годината, така че да се надяваме, че това вече е максималния срок, след който би следвало да се възстановят плащанията”, поясни столичният кмет.

Аз лично очаквам при едно стабилно правителство, държавата да започне да изпълнява своя ангажимент и Министерството на финансите осигури плащанията от националния бюджет”, заключи тя.