Укриват в таен приют в Бургаско жени жертви на трафик

Жертвите на трафик идват като развалини, човек и 120 години да живее не може да завъди толкова болести, твърди НПО

Жени от цяла България, жертви на трафик, са укривани в таен приют в Бургаска област, за да се чувстват сигурни и защитени от трафиканти и сутеньори. Това разкри председателят на сдружението „Равновесие” Керанка Байчева по време на кампанията в борба с трафика на хора, която се провежда в Бургас и ще продължи и другата седмица, написа faragensy.bg.
„Днес е европейският ден за борба с трафика на хора и затова целим да изострим вниманието на младите хора. Ние сме страна, от която има много силно движение на хора към Западна Европа с различна цел – трудова или сексуална експлоатация, продажба на органи, бебета, деца за просия и т.н. В европейските столици първото нещо, което се вижда са деца от ромски произход, които просят”, заяви Байчева.
Именно НПО-то, което е едно от най-големите в страната, управлява въпросния приют за настаняване на експлоатираните момичета. „Ако се запознаете с тях, ще се убедите, че тези кампании са толкова необходими, колкото и нуждата да четем и пишем. Това са интелигентни деца, които са тръгнали да работят, но са попаднали в схемите на сексуалните престъпления и са преживели страшни неща. Идват при нас като развалини, в ужасно психическо и физическо здравословно състояние. Хората и 120 години да живеят няма да завъдят толкова много болести”, добавиха от „Равновесие”.
Любопитното е, че приютът настанява хора от всички региони на страната. Там те се чувствали в безопасност, защото често пъти са търсени от трафикантите. В България има само два такива приюта – в Бургас и Варна, като бургазлийките са настанявани във варненския за по-голяма сигурност.
Кампанията ще продължи и другата седмица в Средец, Горно Езерово и Камено, като последната община е лидер в продажбата на бебета.

По последни данни България, Холандия, Полша, Унгария и Румъния са петте държави в ЕС, откъдето произхождат най-много жертви на трафик на хора. Най-често трафикантите на хора са българи, румънци, белгийци, германци, испанци, нигерийци, турци, албанци, бразилци и мароканци. Основната част от трафикантите (70 процента) са мъже.
Според статистиката най-често жертва на трафик стават жени. Близо 70 процента от жертвите на трафик стават обект на сексуална експлоатация, от които почти всички (95 на сто) са жени. Най-често жертвите биват привличани с обещания за добре платена работа, нерядко в интернет. В повечето случаи жертвите биват принуждавани, заблуждавани или поставяни в условията на задлъжнялост към трафикантите.