Отмениха забраната за къмпингуване на Карадере

Съдът обръща внимание, че мотивите на Общинския съвет не отговарят на изискванията

Варненски административен съд отмени забраната за къмпингуване в местността Карадере. Магистратите уважиха жалбата на представители на гражданска група "Да спасим Карадере" и отмениха новоприета общинска забрана за палаткуване и къмпингуване извън туристическите обекти на територията й. Община Бяла има 14-дневен срок, в който може да обжалва решението, в този случай Върховният административен съд трябва да се произнесе с окончателно решение.

Общинската наредба за опазване на обществения ред, поддържане чистотата и безопасността на територията в Бяла беше променена през април 2015 г., като забрани "разполагането на кемпери, каравани и палатки извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинги". Предвидените глоби за нарушаване на тази забрана бяха от 100 до 500 лева, припомня "Дневник".

"Това беше поредният опит за ограничаване на къмпингуването по Българското Черноморие, без да се създават условия за къмпингуване и по всяка вероятност с цел, вместо да се правят конкретни стъпки за опазване на последните диви плажове, същите да се "разчистят" от техните почитатели и пазители и да се превърнат в поредните строителни обекти", коментират от Българска фондация "Биоразнообразие".

Природозащитниците напомнят, че опитът за забрана на къмпингуването на местно ниво не се случва за първи път. През 2008 г. община Несебър издаде аналогична забрана, която Бургаският административен съд отхвърли, а впоследствие решението беше потвърдено с окончателно такова и от Върховния административен съд.

На основата на този опит юристи от гражданска група "Да спасим Иракли" и БФ "Биоразнообразие" оспорват законосъобразността и целесъобразността на забраната в община Бяла.

Приетата промяна противоречи на конституцията, е един от основните им мотиви за жалбата срещу чл. 64а – той ограничава свободата на придвижване на гражданите (чл. 35, ал. 1), не способства за насърчаване развитието на спорта и туризма (чл. 52, ал. 3) и допуска управление на изключителна държавна собственост, каквато е плажната ивица, не в изключителен обществен интерес (чл. 18, ал. 6), изтъкват те в аргументите си пред съда.

Прокурорът по делото дава и допълнителни аргументи в подкрепа на жалбата, като посочва, че управлението на изключителната държавна собственост е в компетенциите на областния управител, а не на общинския съвет.

Съдът обръща внимание също, че мотивите на общинския съвет за приемането на новия член не отговарят на изискванията - не са изложени причините, налагащи приемането на новата разпоредба, не са разкрити целите, които общинският съвет си поставя, няма разчет за очакваните резултати от прилагането на новоприетата разпоредба, нито някакъв анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Това лято община Шабла подходи по алтернативен начин спрямо дивото къмпингуване, като реши да обособи места и правила за временно бивакуване, с което да се осигурят условия за отговорно къмпингуване на територията й. От движението "Да спасим Карадере" ежегодно организират почистване на плажната ивица на местността Карадере, а тази година доброволци от сдружението проведоха информационна кампания за отговорно къмпингуване на място.

Преди седмица Върховният административен съд постанови окончателно - отново в полза на жалбата на природозащитниците, че дружеството "Макси I", което имаше намерение да изгради "луксозен къмпинг" в местността Карадере, ще трябва да изработи нов проект и да го внесе за оценка на въздействието върху околната среда в РИОСВ - Бургас.