Каракачанов: Незаети места за кадрови военнослужещи в българската армия са 5600

Въпросът с недокомплекта може да се реши, ако се увеличат заплатите

Незаети места за кадрови военнослужещи в българската армия са 5600, като най-големият проблем е, че от тези, които кандидатстват, около 30-40 процента се оказват негодни по здравословни или образователни причини. Въпросът с недокомплекта може да се реши, ако се увеличат заплатите им. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти на Айдушкото сборище край троянското село Балканец, където присъства на 15-тото издание на Празника на билките, планината и туризма.

Той добави, че сега един войник постъпва на служба със 608 лева заплата и 120 лева порцион за храна. Затова от Министерството на отбраната са направили необходимите разчети за увеличаване на заплатите и са ги дали на Министерството на финансите, като разговорите предстоят.

Министърът коментира и въпроса за връщане на наборната служба. Според него на първо време трябва да се въведе военно обучение в училище. Това обаче няма как да стане от 15 септември тази година, защото трябва да се съгласува учебната програма и Министерството на образованието и науката да определи броя на часовете, като според Каракачанов трябва да са минимум 15, а не пет, както е сега. "Второто нещо, което трябва да направим, е доброволната служба. Докато това се реализира, аз съм убеден, че ще узреят и за връщане на наборната служба, защото много държави го направиха. Хората се грижат за сигурността си и най-вече да си подготвят населението да може да реагира и да защитава страната си", добави вицепремиерът.

Той каза още, че вече е говорено с ГЕРБ и според него те във времето ще се съгласят, защото и те виждат какво се случва по света.

Каракачанов посочи, че няма да има проблем за осигуряване на бази за наборните войници, защото не става въпрос за 2 години служба, а за 6 месеца, и не става въпрос за стохилядна армия, а за около 16 хиляди човека.

"Нормално е младите хора да преминават през казармата, да получават военно обучение, за да могат да защитават страната си, ако се наложи", заяви министърът.

На въпрос за създаване на единна европейска отбрана, Каракачанов отговори, че според него Европа още не е готова за такава, тъй като самите европейски държави спорят по въпроса. "България е за това да се изгради подобна европейска отбранителна структура, но това е процес", добави министърът. По думите му трябва да се види съвместимостта между НАТО, която е една организирана структура, и тази обща европейска отбрана, тъй като има европейски държави, които не са членове на НАТО, има и по-скептични и по-напористи.

Вицепремиерът добави, че към момента военнослужещите на границата са 200 човека, които са достатъчно, тъй като засега няма сериозен трафик.Той припомни, че министерството разработва операция "Граница", в която петте гранични района да бъдат покрити с по-сериозно военно присъствие на полеви условия.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия