За потъващия „Позитаник“

Уикенд програмата на националните телевизии предложи поредния дуел между лидерите на левицата Георги Първанов от АБВ и Сергей Станишев от „Позитано" 20. Неслучайно споменах, че бившият премиер е лидер единствено за апарата в партийната централа, чакащ заплатата на всяко първо число от месеца. Иначе ако ги питаш мечтите са същите, идеалите – и те.

За разлика от други пъти когато Станишев като галеник на финансово-медийната империя е поставен в привилегировано положение спрямо политическите си опоненти, то сега той и президентът Първанов бяха в идентична ситуация – 30 минути, под обстрела на един и същи водещ по една телевизия.

Появата на Сергей бе изненадваща и предвид мълчанието, което си бе наложил – той не бе давал интервю в тв студио през новата година. Явно страх лозе пази или по-скоро мандат в миша дупка завира. Защото помним как само преди година Станишев охотно ръсеше акъл по кабеларки и сайтчета. Всичко това приключи с Костинбродската афера, когато „новият политик“ Бареков поднесе на тепсия властта на туркскочервената коалиция, за пореден път останала в изборното състезание след лидера ГЕРБ.

В събота Станишев бе по-изнервен от обикновено. Свикнали бяхме да го виждаме с присвити зеници, говорейки с равномерен и бавен тон. В противовес с наложената представа, пред Хекимян водачът на червената листа използваше клишета, заучени фрази, тук-таме прикрити с нервен изблик – като цитатът за кислородната маска.

Измислен от импровизирания социолог Колев, който през 2009-та разтърси публичното пространство с изследването си, даващо победа на втори тур за Кадиев срещу Фандъкова. В последствие резултатът бе 7:2, но „Червен Кольо“ не замълча, а продължи с бутафорните си предсказания – през 2013-та БСП щеше да бие ГЕРБ с разлика, днес пак това плямпа, което е сигурен знак, че Борисов бие.

Та същия Кольо раздува от сутрин до вечер тъпата си теза, че Първанов и АБВ подали кислородна маска на ГЕРБ, удобно забравяйки че след разгрома през лятото на 2009-та именно лидерът на АБВ и тогавашен президент влезе в ролята на последния противник на ГЕРБ и Борисов. Талибаните от „Позитано 20“ ближеха рани, свили платна, Станишев се криеше някъде из луксозните резиденции. А президентът Първанов бе единственият останал на амбразурата. Пък бил после предател – не, предатели са тия които отстъпиха от обещанията си – за плоския данък, за „Белене“, за 250-те хиляди работни места.

Аз не съм фен на Първанов, но той е прав когато напомня за излъганите червени избиратели, за излъганата Северна България, която гласува за БСП заради АЕЦ „Белене“, пък сега чака Стойнев да прави разчети и анализи. Защо не ги прави преди референдума когато лъгаха хората?

Не, господин Станишев, не Първанов даде рамо на ГЕРБ, а вие самият – със задкулисното управление, с лъжите, с назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, с кадрила и метлата по места. Вие очевидно си давате сметка, че сметка ще бъде потърсена, а евроизборите са само първата стъпка. Тепърва върхушката около проваления председател на БСП ще отстъпва от завзетите с измама позиции и после дим да ги няма.