Фандъкова закова данъците, бори се за европари

Над 2 млрд. лева е привлякла общината за две години

Не предвиждаме промяна в местните данъци и основните такси, каквато е такса битови отпадъци, но залагаме на по-висока събираемост, обяви пред TV7 столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя пресметна, че през отминалата година в София има много добра събираемост от данъка върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци.

Освен на високата събираемост от общината разчитат и на привлечените европейски средства.

"За последните две години привлякохме над два милиарда лева, заедно с местното съфинансиране за проектите. Около един милиард лева е стойността на строителството на метрото. С европейски средства санирахме училища, изграждаме канализация в много райони. Построихме депото за неопасни отпадъци", каза Йорданка Фандъкова.

Тя обаче призна, че заради кризата има проблеми в събираемостта на някои от данъците като напромер данъка за възмездно придобиване на имущество.

Кметицата подчерта, че за 2013 година плановете отдавна са известни – кръстовища на две нива, ремонти на основни белуварди, продължението на метрото, градежа на детски градини.

"За някои проекти са обявени процедури и финансирането е осигурено. Остава контролът по тяхното изпълнение", подчерта Фандъкова.

По повод осигурените средства за зимно почистване столичният кмет заяви, че на база миналата година са заложили над 18 милиона лева за цялата зима.

"Пари за почистване има, въпросът е фирмите да си свършат работата", категорична бе тя.