Бойко преведе 4 милиона за заплати във ВМЗ

Работниците ще получат всичко дължимо

Днес преведохме близо 4 милиона лева за заплати на "ВМЗ" – Сопот. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет. Премиерът каза, че оръжейниците ще получат всичко дължимо до момента.

Синдикатите и ръководството на ВМЗ-Сопот ще знаят в началото на идната седмица колко от работниците, подлежащи на съкращения, ще могат да получат нова работа по оперативните програми, съобщи по-рано социалният министър Тотю Младенов. Припомням, че около 900 души ще бъдат освободени от завода.

По думите на Младенов, Сопот и Карлово вече са заявили 500 работни места по програмата "Човешки ресурси", подобни заявки има още от Хисаря и Садово.

„До понеделник съм възложил на бюрата по труда от частния бизнес от регион Пловдив да ни представят от какви работници имат нужда, за да може да кандидатстват тези ралботодатели по оперативните програми и по Националния план по заетостта. Надявам се, че минимум 300 човека ще могат да поемат и те” - заяви Тотю Младенов пред БНР.

Социалният министър потвърди, че ще бъде обсъден и вариант за половин работен ден във ВМЗ – Сопот. Министерството на труда преговаря с финансовото министерство за увеличение на средствата по Националния план за заетостта. Решение по този въпрос ще бъде взето идната седмица, добави Тотю Младенов.