Борисов пътува за ВМЗ-Сопот

Премиерът ще се срещне с оръжейниците

Премиерът Бойко Борисов ще посети Сопот. По време на визитата министър-председателят ще се срещне и ще разговаря с работещите във ВМЗ-Сопот.

Той ще бъде придружаван от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Припомням, че в петък бяха осигурени близо 4 млн.лв за заплати на работещите във ВМЗ.

„Средствата са от договор, изпълнен от завода”, каза Борисов.

„В продължение на двайсет години този завод е натрупал към 180 млн.лв дългове”, съобщи министър-председателят и подчерта, че по данни на синдикатите през това време от предприятието са изнасяни неправомерно цели инсталации, за което трябва да се търсят виновните и да понесат вината си.

Премиерът припомни усилията, които правителството е направило през последните месеци, за да осигури средства на работещите във „ВМЗ” – Сопот – близо 7 млн.лв. общо. „По информация на КНСБ, обаче, се оказва, че ръководството на предприятието не ги е изразходило за заплати, а за закупуването на суровини, при това на многократно завишени цени”, обясни още Борисов.

Според синдикалните лидери от тук нататък „решенията, които ще се търсят за бъдещето на завода, трябва да бъдат обвързани с допълнителни поръчки, допълнителна работа и оптимизация на другите разходи – енергия, горива, материали и т.н.” 

След разговора в петък стана ясно още, че синдикатите разполагат с документи и доказателства за нарушения във „ВМЗ”-Сопот, които ще бъдат предоставени на прокуратурата за разследван