Бунарджика отива в София

Екоактивисти бранят хълма, искат отчуждаване на терена

Строежът на Бунарджика в Пловдив ще влезе днес в националните новини. Проблемът ще бъде представен от архитекти и  членове на групата за защита на хълма. Те ще дадат брифинг в столичния БТА клуб.

Припомням, че екоактивсти се опълчиха срещу строителните дейности на едноименния хълм. Както вече сме писали "Галакси Пропърти Груп" ООД започна строеж на тепето, където вдига нова сграда на мястото на бившия ресторант "Голям Бунарджик".

Пловдивските медии са тенденциозни. Плаща се, за да се спрат дадени журналистически материали или за да се публикуват други. София не е толкова „феодален регион”, посочиха организаторите на пресконференцията в столицата. Според сдружение ГЕО защитниците на хълма били отразени отрицателно в медиите при протестните им акции през есента. Тогава в Пловдив срещу тях била проведена агресивна кампания с поръчкови публикации.

Освен това проблемът с Бунарджика е показателен. Той е подобен на случая с дюните в Несебър, с пистите в Банско, морската гардина във Варна и т.н., заявиха за Plovdivutre.bg природозащитници от сдружението.

Според ГЕО и Движение за национално единство и спасение – Пловдив при строежа на Бунарджика има 3 основни нарушения. Първото е извършено от Министерството на околната среда и водите. То е позволило да се строи клуба в разрез със забраната за къртене на скали в защитената територия.

Второто нарушение е на Министерство на културата. Хълмът е обявен за произведение на парковото изкуство. То е културна ценност и като такава трябва да е общодостъпно. Строителството на частен клуб обаче е нарушение на правилата, тъй като ще ограничи посетителите, убедени са екоактивисти.

Третото нарушение е на Общината. Законът постановява, че зелените площи са обществени. Когато има частен обект в парка, той трябва да бъде отчужден и собствениците възмездени.

От ГЕО недоумяват защо всички общински съветници си траят, вместо да проучат закона.

Граждански организации са сезирали Върховния административен съд за действията на министерствата и готвят съдебен иск срещу Община Пловдив.

Защитниците на Бунарджика готвят и нова стъпка. На 14-ти февруари в Дома на техниката в Пловдив организират среща, на която ще положат подписи под искане за отчуждаването на терена. Според закона за гражданските инициативи са нужни минимум 50 подписа, за да се разгледа искането. Документът може да бъде внесен в Общинския съвет след изтичането на задължителен 2-месечен срок за събиране на парафи. След това местният парламент ще бъде задължен да се произнесе, съобщиха още екоактивистите.