Искате ток? Дай 135 000 лева

EVN оставя мъж сам да си прокара кабел до трафопоста

С абсурд, породен от политиката на EVN, се бори собственик на вила в курортната зона "Цигов чарк". Ангел Ангелов купува преди години имота, който е на близо 2 километра от Батак. Във вилата има прекаран ток, а пред мястото стои табло с електромер. Снабдява се от мрежата на монополиста EVN. Проблемът е обаче, че към момента е свързан с трафопост, който е собственост на съседното горско стопанство. Комшии сме, на метри сме един от друг, разказа Ангел за Plovdivutre.bg.

Доскоро той нямал проблем и плащал редовно за консумирания ток в горското. Курортната зона обаче е доста популярна и постоянно се разраства. Освен съседните 7-8 имота, захранване от същото място започват да търсят и други собственици, които ще строят вили и дори хотели. От горското започват да се опасяват, че инсталацията им няма да издържи, а и не са длъжни да се занимават с работи, за които трябва да отговаря EVN. Затова Ангелов решава да улесни живота си, като се свърже директно с трафопоста на енергийното дружество. Това обаче се оказва по-трудно от колкото някога си е представял.

Първоначално в края на 2011 година от EVN му заявяват с официално писмо, че трябва да плати 135 хиляди лева, за да прекарат ток от техния трафопост, който е на 600 метра от вилата му. Естествено мъжът отказва да се ангажира с подобна сума. Компанията си взима обратно скандалната оферта, но Ангел си записва изходящия номер на този документ. След това енергийното дружество сякаш отстъпва. Искат му такса за присединяване от 700 лева, с което би трябвало всичко да приключи. Ангелов внася сумата в началото на миналата година. След това обаче научава, че това няма да стигне до никъде. Казват му, че ще закачат електромер на трафопоста и той сам трябва да си пусне кабел. Това ще струва към 10 000 лева. Искат сами да си го направим, защото проектът е обявен за нерентабилен.

Оттогава е подавал цяла поредица жалби, извадил си всякакви документи – история на имота, план на инсталацията, но безрезултатно. Не знае може ли да ги осъди. Обмисля да се посъветва с прокурорите, чиято почивна база също е съседна на вилата му и също има свой трафопост.

Всъщност мястото е доста централно. Вилите са на шосето, което дава и името на цялата местност – Правия път. По отношение на електричеството обаче там остава нещо сбъркано, изтъква Ангел. Той посочва, че тези дни ще подава нова жалба до EVN. Надява се уличният натиск да е направил монополиста по-сговорчив. Подкрепя демонстрациите и е на улицата още от първия ден. Ангел споделя, че не е единственият ощетен в тази ситуация, но другите не смеят да дадат гласност на проблема или отдавна ги няма в къщите им.