Мъртвец получи сметка за ток

Между ЕРП-тата у нас има картелно споразумение, твърдят от гражданска организация

60 лева сметка за ток е начислена за жилище, чийто собственик е починал. Това съобщи за Plovdivutre.bg Благовест Стефанов, координатор за Пловдив на Организация за обществена самозащита – ЕДНО. Задължение за електроенергия е получило и семейство, което е в чужбина, а апартаментът в Пловдив е необитаван и с изключени бушони. Най-много сигнали са приети за високи сметки за ток. От Сдружението ще настояват излъганите абонати да бъдат компенсирани.

За няколко дни гражданското сдружение събра над 9 000 подписа и над 100 жалби срещу EVN. Всяко оплакване ще бъде входирано в дружеството и ще настояваме за неговото разглеждане, каза Стефанов.

От организацията искат дружествата да монтират последно поколение електромери, които да отчитат дистанционно, а абонатите да могат по всяко време да следят консумираната електроенергия. Сдружението предлага и да се въведат независими лаборатории за измерване на уредите.

Според ЕДНО между ЕРП-тата у нас има картелно споразумение за разпределяне на територия.

Официално писмо на организацията ще бъде изпратено до президента, Народното събрание, ДКЕВР и трите дружества.

За национализяция не говорим. Трябва държавно участие в енергоснабдителните дружества и изкупуване на техните акции, заявиха от сдружението.

Стефанов каза, че в момента заедно с експерти работят и по предложения за законодателни промени.

От Сдружението твърдят, че не са обвързани с политически партии, целта им е промяна на енергосистемата.