Румен Овчаров: Ще се радвам, ако един ден имаме изобщо ток

Сключването на договора с американците за 7-и блок на АЕЦ е "геополитически слугинаж"

"Нямаше ли кой да каже на министър Стойнев, че законът за енергетиката предвижда определени процедури при изграждането на нови мощности?

След като твърдим, че сме скъсали с порочната практика на ГЕРБ за взимането на задкулисни решения, защо продължаваме и сега с тази практика", попита управляващите Румен Овчаров от ефира на Нова телевизия.
По думите на бившия министър на икономиката и енергетиката Овчаров България ще бъде единствената държава, която не произвежда атомна енергия, но успешно я препродава. "Така че, ще се радвам, ако един ден изобщо имаме ток", заяви той в сутрешния блок на телевизията.
Овчаров е категоричен, че министър Стойнев няма мандат от Министерски съвет да обсъжда и заявява българската позиция в САЩ. 
"Функциите на министъра на икономиката и енергетиката са определени много ясно в закона, засягащ изграждането на нови мощности. Там никъде не се посочва опция „преговори“", обоснова се бившият министър.
Според него договореният строеж на 7-и реактор е в нарушение на Закона за енергетиката. Министърът на икономиката в кабинета на Тройната коалиция твърди, че най-добрият вариант за страната ни е възобновяване работата на спрените 3 и 4 реактор на АЕЦ „Козлодуй“.
„След като имаме оборудването за АЕЦ „Белене“, техническия проект, инвестиции в площадката, не е ли по-разумно да вземем това оборудване и ако имаме нужда от нова централа, да си направим 1 блок на „Белене“, попита още Румен Овчаров.

Според него сключването на договор с американците за строежа на 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ може да се смята и за „геополитически слугинаж“. Другият вариант е да го тълкуваме като обслужване на корпоративни интереси. Овчаров е убеден, че би следвало да се анализира ситуацията много внимателно, преди да се вземе някакво решение.