Сирийски бежанци пласират нова дрога в Бургас

Предричат нова нарко война по Южното Черноморие

Нови разновидности на хероина и на марихуаната, които до този момент са били непознати у нас, „цъфнаха“ на наркопазара в Бургас през последния месец. Запознати коментират, че става въпрос за значително по-чиста трева и твърд наркотик, които били продавани на същата цена, на която местните наркопласьори търгуват и многократно разредените ментета.
С пласирането на новата стока се занимавали петима сирийски бежанци, които се установили да живеят в Бургас. Те влезли в контакт с няколко местни наркотърговци и започнали да им продават дрогата на много изгодна цена, разкриват източници на "Шоу". Сирийските наркодилъри са пристигнали у нас от Турция, като предварително явно си осигурили канали за доставката на дрогата.
Бургаски криминалисти са на мнение, че мургавите пласьори на дрога работели за турски наркобарони, които опитвали чрез тях да пробият на пазара по Черноморието. Моментът бил изгоден заради пълния хаос, който царял около постоянно прииждащите на талази бежанци в страната ни, макар че трафикът им през последните месеци понамаля.
Новите трафиканти наели за живеене две квартири в Бургас. Жилищата се намирали в един от крайните квартали на града -“Меден рудник“. Стоката на сирийците станала хит сред по-младите наркомани, които усещали значително по-силното въздействие на марихуаната и чистия хероин.
За пътя, който е изминал наркотикът на сирийските бежанци, се говори, че най-вероятно тръгва от Афганистан, където е произведен, а след това бил преработен като краен продукт в лаборатории в Кюрдистан. Именно там се произвежда над 80 процента от дрогата в страната, която след това тръгва в различни посоки. С парите от продажбите й се издържа и митичната ПКК, която дълги години воюва с правителствените части в Турция. Петимата сирийци в Бургас обаче на този етап остават неуловими както за полицията, така и за местните шефове на наркобандите. Те са издирвани усилено и от двете страни, но до този момент - без успех.
В същото време стоката им продължава да се котира на пазара. Заловените дребни дилъри не могли да кажат нищо съществено, защото те били снабдявани чрез други непознати посредници. Тези действия подсказват, че сирийците действително са много добре подготвени и подплатени - както с пари, така и с информация и логистика. Това е сигурен знак, че те представляват силна групировка от Азия, която пробва да атакува пазара на наркотици в региона. Според криминалистите пък това означава, че предстои нова нарковойна по Южното Черноморие.