Голям скандал! Криминално проявен от Бургас e съветник на трима министри?

Сдружение "Заедно срещу мафията" сигнализира, че Петър Бакърджиев работи и с РИОСВ-Бургас

Сдружение  „Заедно срещу мафията” разпространи днес в медиите тревожен сигнал, че криминално проявено лице от Бургас, замесено в различни нечисти афери, заема ключови позиции във високите етажи на държавната администрация, включително и в няколко министерства. Публикуваме писмото на Сдружението, което пристигна в електронната ни поща  без редакторска намеса.

"Човекът, за който информираме се казва Петър Бакърджиев и се подвизава основно в Бургас и София. Постарахме се да извършим собствена проверка, при която се потвърди изцяло информацията за неговото криминално минало. 40-годишния Петър Бакърджиев е осъден с влязла в сила присъда за измама по чл. 210, ал.1. Тя е издадена от РАЙОНЕН СЪД-БУРГАС по дело №466/1998 и потвърдена от ОКРЪЖЕН СЪД-БУРГАС с решение №49/17.02.2000 г. Влязла е в сила без да е обжалвана пред последна инстанция – ВКС.

Осъдения бургазлия Петър Бакърджиев се представя за юридически консултант, но истината е, че заради присъдата е лишен завинаги от възможността да бъде адвокат. Нямаме информация дали има диплом по право и дали изобщо е учил тази дисциплина.

С цялото си криминално минало, той е назначен за съветник /вероятно по правните въпроси/ на министър Иван Данов в МИНИСТЕРСТВОТО НА ИНВЕСТИЦИОНОТО ПРОЕКТИРАНЕ. Петър Бакърджиев съветва и МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО Димитър Греков как да организира и провежда обществените поръчки. Бакърджиев и съдружника му Ясен Ганчев са взели за тази услуга 50 000 лв. Договорът е сключен с фирмата им „ПИ АЙ СИ Консулт” в края на м.г.

ТРЕТОТО МИНИСТЕРСТВО, което е влязло в „консултантски отношения” с криминално проявения бургазлия Петър Бакърджиев е МОСВ. От миналата година той е нает като експерт-консултант в РИОСВ Бургас и нарежда как да се провеждат конкурсите, определя еднолично правилата и изискванията към кандидатите. Името му е замесено и в скандалният КОНКУРС ЗА РАЗХОДКИ С ЛОДКИ ПО РЕКА РОПОТАМО, който стана ясен напоследък.

Лицето извършва подобни консултации и в голям брой ОБЩИНИ, където основно контролира ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ.

Ето още от високопоставените превъплащения на криминално проявеното лице Петър Бакърджиев:

  • Председател на Управителния съвет на Институт за Правни Анализи и Изследвания до момента /ИПАИ е регистриран като ЮЛ с нестопанска цел от Ганчев и Бакърджиев и няма нищо общо със същината на понятието „институт”/
      • Председател на Консултативния съвет на Асоциацията на съдиите по вписванията – през 2007 г
      • Участва в заседанията на правната комисия в парламента заедно със съдружника си Ясен Ганчев като представители на правния институт
      • Участва редовно в обществения съвет на МОСВ
      • На 30.11.2012 Бакърджиев подписва споразумение за сътрудничество с БОРКОР, в ролята на председател на института за правни анализи. В същата си роля изпраща доклади и анализи до еврокомисар Вивиан Рединг за корупцията в България и общините при провеждане на обществени поръчки
      • Подписал е меморандум за сътрудничество в Института на съдебно-медицинските експерти
      • Бил е преподавател по право в един от големите български университети

 Данни за присъдите на Петър Бакърджиев:

Присъда № 752/26.08.1998 г. По НОХД № 446/1998 на БРС

Решение № 49/17.02.2000 г. По ВНОХД № 374/1999 г на БОС

По-късно днес от Института по правни Анализи и изследвания изпратиха отговор по повод разпространената информация. В становището на Института се посочва:

"По повод разпространената до медиите спекулативна информация от т.н. Сдружение "Заедно срещу мафията" във връзка с председателя на управителния съвет- Петър Бакърджиев, ИПАИ изразява следната позиция:

Седебния статус на всеки български гражданин се отразява в свидетелство за съдимост, издадено по установения нормативен ред от съответния съд. Съгласно данните на издаденото от Районен съд-Бургас свидетелство рег.номер 29189/04.11.2013 г., при справката направена в бюрото по съдимост при РС-Бургас е установено, че Петър Бакърджиев не е осъждан. Правим изричното уточнение на този факт, поради нарасналия медиен интерес към личността на г-н Бакърджиев."