Дойде му краят и на този мандат...

Политика

30-05-2014, 07:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Орешарски, купуваш гласове, както купуват Пеевски и Станишев, май?

Прокуратурата е джобно ножче на Делян Пеевски

Р.Петков: Орешарски, за теб важен е Пеевски, поздрави го от мен

Почват смени на министри след като Пеевски отстъпи място на Михайлова

Пеевски – новият министър на околната среда и водите?

Румен Петков: Орешарски олицетворява едно морално и политическо падение

Станишев и Орешарски, тръгнете си сами с добро, иначе ще ви изгонят с камъни!

Само в „София Утре”: Орешарски реши – хвърля оставка!

Орешарски, не досъсипвай системата на МВР с нелепи кадрови назначения

Цвета Караянчева: Кабинетът "Орешарски" получи национален вот на недоверие

Орешарски поддаде. Отива да консултира оставката

България каза, Орешарски върви си! (снимки)

Орешарски, плати борча на държавата към експертите. Не се дръж като боса си

Серж, докато си на този пост, съм спокоен за ГЕРБ

Да бъдем снизходителни към Станишев

Неков натри носа на Станишев

Страхил Ангелов: Янаки и Станишев да се махат, БСП може да работи с Бареков

Три причини защо кабинетът трябва да хвърли оставка

Правителството харчи като за последно

Правителството трескаво започна да сключва спорни сделки за стотици милиони левове, което обикновено е сигурен белег, че няма да изкара мандата си, пише в. "Сега".

Евентуалните предсрочни избори могат да струват скъпо на бюджета и заради предстоящата емисия на дълг на международните пазари. Вчера министрите пришпориха процедурата и предложиха на парламента да ратифицира документите. Кабинетът планира да емитира на международните пазари книжа до 1.493 млрд. евро. Преди изборите премиерът Пламен Орешарски настояваше с емисията да не се бърза и тя да се изтегли за по-късно през годината. При задаващи се предсрочни избори кабинетът няма друг изход освен да забърза процедурата, защото за емисията е необходима ратификация на парламента.

Политическата несигурност у нас обаче може да повлияе на международните пазари и да доведе до по-неизгодни условия по дълга. Набирането на този ресурс на международните пазари се налага заради предстоящ падеж през януари 2015 г. по глобалните облигации в размер на 1.7 млрд. лв. Фискалният резерв няма възможност да покрие подобно плащане. През тази година трябва да се покрият и падежи по други стари дългове в размер на 1.3 млрд. лв., както и предвиденият в бюджета дефицит от 1.4 млрд. лв. През юни кабинетът ще реализира дълго отлагания най-скъп военен проект - покупката на нови изтребители. Решението за купуване на 9 бойни изтребителя трябва да бъде взето през юни. Според Закона за отбраната проект, който е над 100 млн. лв., също трябва да бъде гласуван от Народното събрание. Това изисква управляващите да имат стабилно мнозинство в пленарната зала. "Неоправдано и твърде неуместно ще е, ако се ръководим от политическата конюнктура. Може би тъкмо от това съображение са отлагали толкова дълго намирането на решение на този проблем, заради което често се изправяме пред огромния проблем за намиране на средства за ремонти на техниката, с която разполагаме", коментира вчера военният министър Ангел Найденов. Покупката на новите изтребители ще струва близо 700 млн. лв.

"Първоначалното предложение е за 8 изтребителя плюс един за учебни цели, но ние се нуждаем поне от една ескадрила - на първия етап 16 до 24 бойни машини", каза министърът на отбраната. По неофициална информация вече са приключили основните презентации на компаниите, които се готвят да доставят изтребители. Това са щатската "Локхийд Мартин" с изтребители Ф-16 и шведската СААВ с "Грипен". Преди два дни министър Найденов е разговарял със зам.-министъра на отбраната на Италия Доменико Роси за доставка на нови самолети. Италия вече даде оферта за "Юрофайтер" втора употреба. Засега няма становище дали ще се купуват нови или употребявани бойни самолети. От НАТО ясно показаха, че България трябва да инвестира в западна техника, за да намали зависимостта си от руско въоръжение. Най-скъпият проект в армията се отлага вече 10 години поради борба на различни лобита в Министерството на отбраната. Почти няма правителство, което да не е направило опит да го започне, но на никое не му е стигнал мандатът. Месеци преди да подаде оставка кабинетът "Борисов" направи опит да купи трета употреба изтребители Ф-16 от Португалия. Само падането на правителството спря сделката. И по времето на ГЕРБ, и при сегашното правителството не е ясно откъде ще се намерят пари. В сряда стана ясно, че е избран и изпълнителят на най-голямата строителна поръчка - изграждането на българския участък на газопровода "Южен поток". Това е консорциумът "Стройтрансгаз", а поръчката се изчислява на 3.5 млрд. евро. Изборът стана въпреки признанието на премиера Пламен Орешарски, че България ще бъде критикувана от ЕС заради процедурата по избор на изпълнител. Същия ден ЕК изрично поиска "Южен поток" да бъде замразен до изчистване на споровете по договорите.

Половината акции в консорциума се държат от руската компания "Стройтрансгаз", чийто мажоритарен собственик е Генадий Тимченко, приятел на руския президент Владимир Путин, който попадна в черния списък на САЩ със санкции спрямо близки до Кремъл лица, отговорни за ескалацията на кризата в Украйна. Фирмата неотдавна отправи оферта за придобиване на акции от "Българския енергиен холдинг", който държи половината дял в "Южен поток България". "Стройтрансгаз" също така е в преговори за придобиване на акции от "Енергоремонт Холдинг", който бе сред участниците и в първия търг за изпълнител на българското трасе, и в сегашната процедура..

Другите 50 процента в консорциума – победител са на пет български фирми, обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг". В него влизат "Промишлено строителство холдинг", зад което стоят фирми, свързани с Делян Пеевски и собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг", информира mediapool.bg.

От тях единствено ГБС има опит в изграждането на газопроводи, а три от фирмите са в тежко финансово състояние, притиснати от банки и липса на оборотен капитал.