В бедствени ситуации трябва да има солидарност

Фандъкова: В бедствени ситуации трябва да има солидарност, институциите и гражданите да помагат

Много е важно в бедствени ситуации да има солидарност и институциите и гражданите да помагат, всеки по своя начин. Това каза в понеделник пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че столицата е предложила на засегнатите от бедствието райони доброволци от доброволното формирование към Столична община, което наброява повече от 60 обучени за такива ситуации човека. Общината е готова да предостави и специалисти за извършване на огледи и описване на щетите от наводненията, допълни столичният кмет.

По молба на кмета на Велико Търново е изпратена техника, а днес към Добрич тръгва автобус с вода и почистващи препарати.

По думите на Фандъкова най-важна е превенцията срещу подобни бедствени ситуации. „Важно е да се работи последователно. Не можем да свършим всичко наведнъж, но трябва да има много ясен план за работа. След голямото наводнение през 2005 г. Столичната община започна работа по изграждане или по-скоро изготвяне на проекти и финансиране на тези проекти. Миналата година изградихме лявата дига на река Лесновска около 2 километра със средства на Междуведомствената комисия. Тази година изграждаме дясната. Преди две години, когато започна снеготопенето след много силните снеговалежи, които имаше, тъй като дигата още не беше готова тогава, мобилизирахме доброволци и се подготвихме чували и издигане на временни диги. Тази година почистваме 50 километра речни корита. С подкрепата и на областния управител успяхме да реконструираме три от петте общински язовири на територията на Столичната община. Тази година почистваме със средства от Междуведомствената комисия 500-метровите участъци. Това са все важни неща, които не се забелязват в ежедневната работа, но за съжаление, когато не са свършени, се виждат“, каза кметът Фандъкова.

Тя обясни, че бюджетът на общината за тези цели е около 700 000 лева, а още 200 000 са осигурени от Междуведомствената комисия.

Йорданка Фандъкова посочи, че на територията на Столична община има няколко действащи свлачища. Това във „Филиповци“ вече е укрепено благодарение на проект, финансиран с европейски средства. В момента се работи по свлачище в Балша.

„Има рискови участъци, които се наблюдават ежедневно, особено когато има опасност от излизане на излизане на реки или вдигане на нивата им. Наблюдава се поречието на река Искър, при Курило, цялата Южна дъга, деретата над Околовръстния път“, допълни столичният кмет.