Отново незаконна сеч? Този път на Старозагорските минерални бани!

Граждани сезират за изсичане на 40 годишна борова гора

40-годишна борова гора на Старозагорските минерални бани се изсича и върху терена се строи. За това алармират живущи в курортното селище. И подкрепят със снимка твърденето си. "Това беше гъста борова гора, както се вижда в дълбочина на снимката. Сега, това което е останало като дървета, се ползва за стойка за табела и бутафорна ограда от дъски, заковани за боровете", уточняват хората/на снимката/.

Мястото се намира на Старозагорски минерални бани, на улица "Пирин", над ул. "Бреза".

Според местните, строителите твърдят, че имат разрешение за строеж и всички необходими документи. След проверка се окза, че нямат такова. Земята била земеделска и на частни лица и можели да изсекат всички дървета върху нея, заявиха наглите секачи на 40 - годишната борова гора, залесена от старозагорци, а не от настоящите собственици.
"Не трябва да се разрешава строителство в гората, още повече тази земя от десетилетия не е нива. Интересът на собственика не е по-значим от опазването на природата и здравето на старозагорци", апелират гражданите на Старозагорските минерални бани.
За казуса алармира и заместник-председателят на ОбС Стара Загора Радка Михайлова. По думите й, за последните 3-4 години са постъпили над 20 сигнала за изсичането на местността. Там са обособени два обекта, като единият е вече построен, а вторият е вече на основи. Михайлова нееднократно е търсила отговори на въпроса "Кой и защо е разрешил изсичане на гори, за да се строи върху терена?". Заместник-кметът на община Стара Загора е категоричен, че той такова разрешение не е издавал. Кметският наместник на Старозагорските бани Станчо Станчев е извършил проверка, от която е установил, че за обектите има право на строеж. След поредица от порверки става ясно още, че тези терени не попадат в землището на баните, а на съседното село Сулица. Навремето са били земеделски земи, впоследствие продавани и препродавани и са с вече издадени и одобрени ПУП.
Институциите към този момент си прехвърлят топката за случващото се. Starazagora.utre.bg ще продължи да търси отговорите на въпроса защо се изсичат гори, за да се строи. Още повече, че Старозагорските минерални бани, макар и бавно, започнаха да възвръщат облика си на курортно селище. Само след ден там започва престижният фолклорен събор "Богородична стъпка", в който ще участват хиляди изпълнители от страната и чужбина, и ще привлече и туристи в региона. А мястото, където се сече и замърсява гората се намира точно до местността "Богородична стъпка".
ОЧАКВАЙТЕ СНИМКИ ОТ ИЗСИЧАНЕТО НА МЕСТНОСТТА!