Посрещнете руснаците

Тази хитова поредица на британския телевизионен пазар предизвика серия от полемики и дискусии в обществото на мъгливия Албион. Появиха се гласове, че типично британските идеали, възпитавани и наслагвани в местната народопсихология са паднали жертва пред мръсните пари от Москва, изкарани на гърба на десетки милиони нещастници през бруталния им Преход.

В сравнение с който мутрите и приватизацията у нас са като да сравняваш Владо Кузов и начална учителка. И донякъде са прави хората да недоволстват, но пък парите не миришат – стара римска сентенция, послужила да обясни защо даже и от градските тоалетни могат да се изкарват средства. Бизнесът си е бизнес – така е било в Древен Рим, така ще е и в забързания и космополитен свят на 21-то столетие.

На база уважение, компромиси и взаимна изгода бизнес с братушките трябва да въртим и ние – но взимайки под внимание на първо място ангажимента ни, произтекъл от цивилизационния избор направен преди 20 години – Да на ЕС и НАТО. Защото все се намират олигофрени бълнуващи за евразийски съюз, за връщането ни в лоното на Москва, за някаква си имагинерна православна дъга.

А не можем ли да приемем руските инвестиции в туризма и енергетиката ни? Не може ли да стимулираме износа на наши стоки на техния пазар? Без погледи към историята, без да прекланяме глава пред Путин, със самочувствие на държавата от ЕС каквато сме. Днес стана ясно, че Германия е продала една от най-големите си компании в енергийния сектор на поредния руски милиардер.

На този фон военният министър плямпа щуротии, че руснаците ни шпионирали. Сигурно защото представляваме заплаха за тях – с трите си танка и петте самолета. Това като стария виц: „Събрали се албанските генерали на съвещание с Енвер Ходжа да уточнят как ще подкрепят социалистическата инервенция в Чехословакия през 1968-ма. Единият генерал предложил един танк, другият – два танка, Диктаторът махнал с ръка и отсякъл: „Абе давайте ги и трите!“.

Та и нашата работа такава. А Найденов по-добре да мълчи, защото ще ни навлече още по-голяма беля на главата.