Див популизъм и правителствен онанизъм

Най-накрая видяхме каква била социалната политика на социалния кабинет „Олигарски“. Месеци наред слушахме елейни слова и обещания за светло бъдеще, но то така и тънеше в някаква дълбока мъгла, спусната тежко като назначение на ДПС в държавната администрация.

Вчерашният ден послужи за Рубикон в отношението на властта към бедните и онеправдани социални слоеве, част от които гласували в захлас за БСП, връзвайки се за пореден път на червените лъжи. Но, о миг поспри, за да може да се насладим на отдавна чаканата народна радост, призвана да подслади тежкото ежедневие на обруления от Борисов и Дянков клет жител на „Клета Майка България“.

О, чудо! Кабинетът се справил с безработицата и тръгнал да прави първи стъпки към мечтаните 250 хиляди нови работни места, обещани преди последните парламентарни избори. Естествено, заявките за рязко стимулиране на заетостта вървяха в пакет с прогнозиран бурен икономически растеж, който само за няколко години да ни изведе до средноеврепейските нива.

Всичко това е планирано да се случи под пряпореца на турскочервената коалиция на Местан и ибрикчиите му от „Позитано“ 20. Но тъй като икономиката още е в застой тиквите решиха все пак да хвърлят на тълпата някакви трохи, с цел купуването на някой и друг глас преди евроизборите.

Първият залп бе даден преди десетина дни, когато управляващите се заканиха, че оттук насетне няма да има Великден без добавки за пенсионерите. Да се чуди човек откъде във водачите на БСП и ДПС се намери толкова религиозност? След като и на едните и на другите предците рушаха църкви?

В единия случай преди 50, а в другия преди 500 години. „Вълкът козината си мени, но нравът никога“ е казал българският народ. Та ние едва ли се вързахме на загрижеността им за църковните канони, но да видим как ще поощряват битката с безработицата в малките населени места? Решили да дават по 300 лева на 5000 души, които да бранят бабите по селата от циганските набези.

Хайде холан, уж пращахте жандармерия, а престъпността не намаля даже напротив. Уж Цветанов разбил МВР, а един лясковски чичак направи на решето гордостта на родната полиция. Сега пък щели да пращат безработни да бдят за кражби извършени от безработни. И то срещу една минимална работна заплата месечно.

Всички знаем отсега, че тази мярка няма да сработи, но поне да кажат: тия и тия пари се разбрахме с ДПС и Адемов да се откраднат, че барем хорицата не разчитат на мантрите за социалния премиер и човеколюбивия му кабинет. Образ, устойчиво налаган и рисуван от услужливи медии.

А за народа остава да помисли добре дали на 25-и май да излезе за гъби или да набие шут в задника на Станишев, Местан и еничарския им корпус.