2012-та през очите на репортера

Мисия Пловдив

31-12-2012, 11:55

Снимка:

Интернет

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Парите за "спящия" Филип са събрани

Стотици помагат на бебето в кома

"Спящият" Филип събуди България - за 4 дни се събраха 22 000 лева

Ваксина вкара бебе в кома

Георги Гергов подари жилище на семейството с изгорял апартамент

Асансьорът на Римския стадион – любима атракция за пловдивчани

Бойко Борисов откри обновения Римски стадион в Пловдив

Вече си имаме и част от министерство (снимки)

2 години затвор за Кирил Рашков-внук

Стотици няма да простят убийството на Ангел (снимки)

18 години зад решетките за убиеца на Ангел

Футболни фенове с огромни венци на панахидата на Ангел

Обрат! Само за ден кмет отиде от БСП в ГЕРБ, после се върна обратно при червените

Кметът на Съединение: Оставете ме на мира, оставам в БСП

Червеният кмет на Съединение става гербер във вторник?

Вижте кои събития белязаха Пловдив през годината според колеги журналисти

Празничната почерпка на областния управител Здравко Димитров в ресторант “Чановете” събра не само служителите на губернатора, но и репортери и редактори от пловдивски медии. В задушевна обстановка, приглушена светлина и около вкусни гозби с чаша вино “предизвикахме” колегите да отправят поглед към отминаващата 2012 година. За читателите на Plovdivutre.bg журналистите направиха кратък обзор на най - значимите събития, белязали Пловдив.

Вечно усмихнатият репортер на Нова телевизия Благой Бекриев поставя на първо място в класацията си по значимост изместването на управлението на сектор “Туризъм” към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма от столицата в Пловдив. Според Благо започналата децентрализация от нашия град ще донесе добри плодове в бъдеще за местния бизнес. В този ред на мисли той пожелава на града да живне икономиката – основното, което би задържало младите тук.

Отличаването на събитие или постижение в Пловдив затрудни главния редактор и мениджър на Дарик Радио Лалка Златанова. По думите й е тъжно, че не може от раз да избере събитие, допринесло за развитието на града. В крайна сметка разказа, че преди доста време “подшушнала” на кмета, че й се иска поне по художественото осветление на културните ни паметници да се доближим до европейските градове. Факт е, че Римският стадион, обществени сгради по Главната и Античният театър най-сетне са осветени прилично, смята Лалка.

Радиоводещата Цветана Тончева от “Фокус” също залага на преместения сектор „Туризъм” и направените улични ремонти. На съгражданите си тя пожелава повече работни места с по-високи заплати. Репортерът на DCTV – Пловдив Даниела Субашева вярва, че ако пловдивчани са по-здрави и по-големи късметлии във всички сектори нещата ще се подобрят.

Съдебните репортери Галя Константинова от в. “Марица” и Ели Крумова от в. “Телеграф” и “Монитор” удрят в десетката на дългогодишната болка на хората от Катуница. Осъдителните присъди на фамилия Рашкови, най-вече на главата на циганското семейство Кирил Рашков и смятания за физически убиец на 19-годишния Ангел Петров - Симеон Йосифов за тях тежат най-много в обществото ни. Галя години наред следи сагата с вечно ненаказаните дерибейства на Рашкови и е категорична, че чаканите присъди са показател за светлина в тунела на българския съд. Те показват, че Темида ще раздава по-бързо правосъдие, когато гражданите го изискат. Според журналистката подкрепата на хората към близките на Ангел и Павел от цяла България и дълго чаканите решения на магистратите показват, че сме на прав път. Жалко е, че трябваше един млад живот да угасне, за да се събуди заспалото ни общество, констатират репортерите.

Ежечасната рокада на партийна принадлежност на кмета на Съединение Георги Руменов, който шашна партийни лидери и медии, е най-показателното събитие според кореспондента на в. „Преса” Ваня Драганова. Бомбата, която червеният кмет хвърли, когато се разбра, че е подал заявление за членство в ГЕРБ с мотива, че иска да осигури 10 млн. лева за 5 общински проекта е показател за това как функционират в момента инструментите на властта, смята пловдивското перо на изданието. За щастие в Пловдив нещата се случват, защото кметът ни и управляващите плуват в една лодка, но не може всички кметове да са от ГЕРБ, коментира Ваня.

За отминаващата 2012 година главният редактор на сайта “Под тепето” Иво Дернев най-много се гордее с получената награда “Пловдив” за журналистика. Най-значимото събитие според него е това, което се случи на семейство Маринови, чийто апартамент изгоря. Само два дни след инцидента и след публикациите на Дернев и други колеги хора от Пловдив и страната се втурнаха да помогат на семейството с опожарен дом и изгубена надежда. Благодарение на добрината у хората днес Маринови живеят добре, разказа Иво. Той е категоричен, че концентрацията ни като журналисти не бива да е само в тичането по събития, а към подобни съдби - да направим от сърце нещо малко, защото в очите на отчаяния може да е причината да продължи.

Ние също вярваме, че пловдивските журналисти могат не само да помогнат, но дори да връщат живот. Силата ни не е само в критиката, а и в отключването на състраданието. Подадена ръка на време може да преобърне човешки живот.

Екипът на Plovdivutre.bg безспорно поставя на върха на годишната класация историята на Филип, който цяла година е в кома заради по-рано поставена ваксина.

След нашите публикуцаии хиляди добри хора отвориха сърцата си. Руската клиника, в която момченцето ще получи помощ, поиска 120 хиляди евро. Първият материал за детето и дарителската кампания публикувахме на 6 декември - Никулден. За 14 дни парите бяха събрани. Точно на Игнажден, когато майката и таткото Светла и Игнат имат имен ден, сметките бяха затворени. Все знаци, които показват, че Филип ще отвори отново очи за радост на семейството си и на всички, които помогнаха.

Plovdivutre.bg благодари не само на дарителите, а и на радиоводещата Анелия Дракова, която ни помоли да напишем първия материал за бебето. Благодарим и на всички колеги, които приеха случая присърце и разпространиха материала, за да се случи чудото!