Две дела за строежа на Бунарджика чакат решенията си

Строи се в нарушение на редица закони, твърдят природозащитници

Казусите с дюните в Несебър, къмпинг Корал, застрояването на Иракли и пистите в Банско дадоха сила на Гражданска коалиция за Пловдив да се вдигне на бунт в защита на хълм Бунарджика край града. Гражданите са притеснени от започналото в края на миналата година изграждане на частен клуб на хълма, върху основите на стар ресторант.

Ние бяхме шокирани от багерите, които дойдоха и започнаха да къртят скалите. Унищожава се нещо незаменимо, оплакаха се екозащитници на пресконференция в БТА.

Гражданите алармираха за огромна криза на демокрацията, тъй като строежът според тях е незаконен, нарушават се редица закони, а институциите си затварят очите.

Те обясниха, че хълмът е обявен от МОСВ за природна забележителност и е защитена територия. Освен това на хълма има и парк, обявен от културното министерство за паметник на градинското и парково изкуство и в този смисъл представлява културно наследство.

Пловдивчани недоумяват и нещо друго - в края на 19 век цар Фердинанд искал да си направи резиденция на този хълм, но тогавашният кмет му отказал.

Сега, 130 години по-късно, се разрешава на дъщерната на Винпром Пещера - „Галъкси пропърти груп", да строи частен клуб - винарна, джакузита, СПА-център с КПП отпред, заявиха организаторите на протестите срещу застрояването на хълма.

Веднага след като разбрали какво се случва на хълма, гражданите изпратили писма до МОСВ, Министерство на културата и общината. При проверката служителите на Нона Караджова били категорични, че няма къртене на скали. Обещаните проверки от ведомството на Вежди Рашидов, ДНСК и Омбудсмана пък все още са мираж.

Пловдивчани са обезпокоени от позицията и действията на общината, като според тях се нарушава Законът за устройство на територията.

Ние не сме толкова възмутени от частната фирма, която строи там, а от позицията на институциите в България. Защото не е луд онзи, който яде зелника, а този, който му го дава.

За да попречат на този строеж на Бунарджика, гражданите са организирали осем протеста до този момент.

Стигнало се е и до съдебната зала - завели са съдебен иск срещу МОСВ за къртенето на скалите, както и срещу Министерство на културата за ограничаване достъпа до културното наследство. Чака се решението на Върховния административен съд.

Ултиматум има и към община Пловдив. Гражданите предлагат общината да отчужди терена и да овъзмезди фирмата.

Ако „този институционален колапс" продължи, от Гражданска коалиция за Пловдив ще отнесат въпроса и до Еврокомисията и председателя й Жозе Мануел Барозу.

Освен, че нещата ще стигнат до Брюксел, от Гражданската коалиция ще заведат иск и срещу общината заради нарушенията на ЗУТ.

Тази лудост в Пловдив трябва да бъде спряна, категорични са пловдивчани, пише news.bg.